Briter siktet for hvitløkssmugling fra Norge

Svenske tollere luktet noe muffens.

Da tollere stanset en lastebil på grensen mellom Norge og Sverige i Svinesund, fant de store mengder hvitløk som skulle smugles fra Norge via Sverige til EU.

Sporene førte tollerne og politiet til det som har vist seg å være omfattende smugling av hvitløk fra Norge til EU, og til to britiske statsborgere, som antas å være bakmennene i hvitløksligaen.

Svensk påtalemyndighet har nå begjært de to britene pågrepet og utlevert til Sverige.

– Det handler om svært omfattende smugling. Det er snakk om store penger og mange lass med hvitløk, sier Thomas Ahlstrand ved påtalemyndigheten i Göteborg til avisen Bohusläningen.

Ifølge arrestordren har hvitløkssmuglingen pågått siden februar 2009.

LES OGSÅ: Tollerne gjorde 100 beslag om dagen i fjor

Tollfritt til Norge

Smugling av hvitløk fra Norge til EU har blitt en lønnsom affære som frister smuglere, ifølge Ahlstrand.

Hvitløk importeres lovlig og tollfritt til Norge fra Kina. Deretter smugles den via Svinesund til Sverige og videre til resten av EU, som har høye tollsatser på hvitløk.

Ifølge Ahlstrand har de to etterlyste britene i denne saken alene smuglet hvitløk for over 10 millioner euro, tilsvarene 77 millioner kroner.

LES OGSÅ: EU-kommisjonen utelukker ikke oste-straff

Betale avgift

De siktede britene har likevel ikke kunnet putte alle de 77 millioner kronene i lomma. De har måttet betale avgifter til norske myndigheter og har dessuten hatt høyere transportkostnader enn om de hadde smuglet hvitløken rett inn i EU uten å ta turen om Norge først, forklarer Ahlstrand.

I desember offentliggjorde britiske tollmyndigheter navnet på en hvitløkssmugler og sa han var en av landets verste skattesnytere i 2012.

Murugasan Natarajan ble dømt til seks års fengsel for å ha unndratt 2 millioner pund, tilsvarende 18 millioner kroner, i skatt i forbindelse med import av hvitløk fra Kina.

LES OGSÅ: Matimporten øker kraftig

På forsiden nå