Brutal nedtur

Telekollaps, børsmassakre, granskninger og innsidesiktelser. Morten Angelil har helt siden han overtok som sjef i Eltek vært forfulgt av motgang.

Elteks historie handler mye om familien Angelil. Som 12-åring forlot Alain Angelil og hans familie Egypt, fordi president Nasser hadde nasjonalisert næringslivet og stukket av med familiens eiendommer og fabrikker. Med to tomme hender startet Alain teleutstyrsselskapet Eltek i 1970.

Stor suksess

Selskapet utvikler seg til å bli et av verdens største i sin nisje, med Ericsson, Nokia, Cisco og Telenor på kundelisten.

Eltek blir også en gigantsuksess på børsen. Høsten 2000 omsettes aksjen for 435 kroner. Alains sønn Morten har akkurat overtatt som konsernsjef, men gleden varer ikke lenge. I likhet med mange andre blir Eltek rammet av børskrakket og kollapsen i telemarkedet.

Gigantisk smell

Men få fikk en så gigantisk smell som Eltek. Kursen nådde bunnen i september 2002 - 14,50 kroner. Aksjonærverdier for flere milliarder kroner forsvant.

Alain Angelil, med 25-30 prosent eierandel, ble naturlig nok hardt rammet. Men han la ikke skylden på sønnen.

- Da nedgangen kom i telekom, var jeg ute av systemet. Den som var stresset da var sønnen min, Å fytti helvete. Han er flink, men jævla sta og aggressiv i markedet, sa far Angelil til VG i 2004.

Utskjelt for åpen scene

Men da kjøpet av Nera i 2006 ikke ble den suksessen han hadde håpet på, var det slutt på tålmodigheten. For åpen scene på en resultatpresentasjon i februar i fjor skjelte han ut sønnen etter noter.

- Du har gjort en god jobb med å kjøpe Nera og restrukturere selskapet. Men hvorfor går aksjen ned når den skulle gått opp? Hva skjer, spurte gründeren, ifølge Dagens Næringsliv.

Men året før hadde også Alain selv, som lenge ble omtalt som Norges rikeste innvandrer, fått en alvorlig ripe i lakken.

Mens han oppholdt seg på sitt slott i Skottland, ble han oppsøkt av Økokrim og siktet for fire transaksjoner med Eltek-aksjer i årene 2001-2003. Eltek har også vært i børsens søkelys.

Under lupen

I oktober 2002 gransket Oslo Børs Eltek-aksjen, som da hadde steget 50 prosent på to dager. Årsaken var positive kommentarer fra Morten Angelil én uke før fremleggelse av kvartalstall. Samtidig hadde Alain Angelil kjøpt aksjer.

Også våren 2004 ble granskning igangsatt, fordi Eltek-investorer trosset DnB Markets' handleforbud og håvet inn stort på at Eltek tok seg veldig god tid med å sende børsmelding om innløste opsjoner.

Og nå rammes Eltek av nok en innsidesak, denne gang med Morten Angelil selv i hovedrollen.

På forsiden nå