Kanadisk cannabis kartlegges med crowdsourcing

Canada skal følge i Californias fotspor og legalisere cannabis. Nå må statistikkbyrået regne på den ulovlige økonomien for å kunne oppdatere landets BNP. 


<p><b>HUNDREVIS AV TONN:</b> Det kanadiske statistikkbyrået StatCan anslår at befolkningen konsumerte 697,5 tonn cannabis i 2015.</p>

HUNDREVIS AV TONN: Det kanadiske statistikkbyrået StatCan anslår at befolkningen konsumerte 697,5 tonn cannabis i 2015.

Canadas statsminister Justin Trudeau har gått inn for å legalisere rekreasjonell bruk av cannabis midtveis i 2018. 

Medisinsk bruk har vært lovlig i Canada siden 2001, noe som har ført til fremveksten av flere store cannabis-produsenter.  

Da California legaliserte rekreasjonelt bruk 1. januar 2018, gikk kanadiske cannabis-aksjer til himmels. Selskaper som THC BioMed og CannaRoyalty Corp gikk opp henholdsvis 55 og 27 prosent den første dagen. 

Analytikere mener situasjonen i California er et forvarsel om hva som vil skje når Canada selv legaliserer til sommeren. 

– Vi tror at nyhetene om lange køer og utsolgte butikker hjalp oss med å forutse hva vi kommer til å se i Canada denne sommeren og økte stemningen blant investorer i hele sektoren betydelig, sa analytiker Vahan Ajamian til Bloomberg like etter nyttår. 

Cannabis må inn i statistikken 

Hvordan vil legaliseringen påvirke den kanadiske økonomien? Hvordan skal staten ta høyde en omfattende økonomi som plutselig går fra å være ulovlig til å bli lovlig? Og hvordan skal staten føre statistikk på den lovlige cannabis-økonomien? 

Dette er disse spørsmålene det statelige statistikkbyrået StatCan har fått i oppdrag å besvare med mildt sagt mangelfull informasjon til rådighet. Folk forteller naturligvis ikke staten hvor mye cannabis de bruker på ulovlig vis. 

Per dags dato er ikke rekreasjonell bruk inkludert i Canadas estimater av BNP, husholdningskonsum og andre makroøkonomiske indikatorer, skriver StatCan på sine hjemmesider. For ikke å snakke om arbeidslivs- og handelsstatistikk. 

Det er derfor StatCan har begynt å utvikle det de kaller «the cannabis economic account framework» – et statistisk rammeverk for cannabis-økonomien. 

Crowdsourcer prisen på cannabis 

En av de viktigste oppgavene til StatCan har vært å estimere prisen på cannabis. 

I fjor begynte byrået å hente inn markedspriser fra produsenter av medisinsk cannabis. Det antas at noen av disse produsentene vil begynne å levere til det rekreasjonelle markedet så fort det blir lovlig. 

For å anslå prisen på cannabis som i dag konsumeres ulovlig, har StatCan tatt i bruk crowdsourcing-nettsiden Price of Weed. Nettsiden har hentet inn priser fra anonyme frivillige siden 2010. 

Markedsverdi på 6,2 milliarder dollar 

StatCan har i tillegg regnet på utviklingen i befolkningens cannabis-konsum fra 1960-tallet frem til i dag.

Studien viser at konsumet økte rakst på slutten av 60-tallet og opplevde en lineær vekst etter 1973, før det dabbet av på 80-tallet. Deretter sank det til et bunnpunkt i 1992, før igjen har steget til 697,5 tonn i 2015. For ungdom mellom 15 og 24 år har konsumet stått mer eller mindre på stedet hvil etter økningen på 60- og 70-tallet.

Avhengig av hvilken pris StatCan legger til grunn, anslår de at verdien på cannabis-salget i 2015 hadde en verdi på mellom 5 og 6,2 milliarder kanadiske dollar. Det tilsvarer mellom 30 og 40 milliarder norske kroner.

Det betyr at markedet for cannabis var rundt to tredjedeler av ølmarkedet og 90 prosent av vinmarkedet det året.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå