Hovedtillitsvalgt i Color Line advarer mot omflagging

Regjeringen budsjetterer med at Color Line erstatter norske sjøfolk med utenlandske. Det sparer staten for et stort lønnstilskudd, ifølge Klassekampen.


<p>MINDRE NORSK? Norske ansatte som jobber med hotelltjenester kan bli byttet ut om omflaggingen gjennomføres, advarer tillitsvalgt.</p>

MINDRE NORSK? Norske ansatte som jobber med hotelltjenester kan bli byttet ut om omflaggingen gjennomføres, advarer tillitsvalgt.

Color Lines to passasjerskip til Kiel kan bli overført til Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Dermed kan norske sjøfolk bli erstattet av rimeligere utenlandske ansatte.

Mellom punkt om internasjonale romprogrammer og IKT-prosjekt i skatteetaten, står det et avsnitt i statsbudsjettet om at staten vil spare penger i tilskuddsordningen til norske sjøfolk fra andre halvår i 2018.

– Regjeringen legger nå press på at Color Line skal flagge om disse skipene. Jeg reagerer også på at regjeringen har prøvd å gjemme unna beslutningen i gul bok på flere hundre sider. I kapitlet om støtte til norske sjøfolk i næringsdepartementets proposisjon er essensen i dette utelatt, sier hovedtillitsvalgt Ronny Øksnes i Color Line.

– Norske sjøfolk kan erstattes

Basert på tall fra Color Line mente Fartsområdeutvalget at 685 personer som arbeider med hotelltjenester på skipene vil bli erstattet dersom omflaggingen gjennomføres. Øksnes tror imidlertid at også de andre norske sjøfolkene vil bli erstattet av utlendinger dersom rederiet får lov til å flagge om skipene.

Regjeringen har tidligere sendt på høring et forslag om at slike passasjerskip skal kunne stå i NIS, men har ikke konkludert fordi ESA mener forslaget kan stride med EU-rett.

Sparer 100 millioner

I dag står skipene i Norsk ordinært skipsregister (NOR), og får dekket skatt og arbeidsgiveravgift på sine norske sjøfolk. Øksnes anslår at staten vil spare om lag 100 millioner kroner om de 685 sjøfolkene mister jobben.

Color Line har varslet at de vil flytte hele virksomheten til Danmark dersom de ikke får flytte skipene til NIS. Næringsminister Monica Mæland (H) har argumentert med at det vil sikre noen av de norske arbeidsplassene dersom omflagging tillates.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå