Dagligvaregransking kan ta lang tid

Konkurransetilsynets gransking av dagligvarebransjen er ennå i en tidlig etterforskningsfase. Kjedene er imidlertid ikke bekymret for utfallet i saken.


<p><b>MISTANKER:</b> Konkurransetilsynet undersøker mulig brudd på konkurranseloven § 10 i dagligvarebransjen.</p>

MISTANKER: Konkurransetilsynet undersøker mulig brudd på konkurranseloven § 10 i dagligvarebransjen.

For en måned siden gikk Konkurransetilsynet til uanmeldt kontroll hos flere aktører i dagligvarebransjen. Bakgrunnen var en mistanke om ulovlig samarbeid i form av utveksling av strategisk informasjon mellom kjedene i dagligvaremarkedet.

Kjedene som fikk besøk var Coop, Norgesgruppen og Rema 1000.

I ukene som fulgte gjennomførte Konkurransetilsynet flere kontroller for å sikre bevis i saken. Det er ennå ikke kjent konkret hva det er Konkurransetilsynet har mistanke om, og heller ikke kjedene selv vet det.

Trolig vil det ta lang tid før tilsynet letter på sløret.

Konkurransetilsynet er nå ferdig med innhentingsjobben hos foretakene, opplyser avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

– Vi er ferdig med kontrollene og har sikret alt av beslag, sier han.

Nå gjenstår en prosess før beslaget kan åpnes og gjennomgås. Dermed kan det ta tid før tilsynet treffer et eventuelt vedtak.

– Det er en del ting vi skal igjennom, så det kan nok gå en stund før vi kan si noe mer, sier Gabrielsen.

Han vil ikke så tidlig i etterforskningen kommentere om saken er spesielt krevende eller omfattende.

– Full forståelse for at det tar lang tid

Norgesgruppen er ikke bekymret for hva Konkurransetilsynet vil finne.

– Vi er trygge på hvordan vi jobber, men ønsker ikke å spekulere eller forskuttere i noe utfall av tilsynets arbeid, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Per Roskifte i Norgesgruppen.

– Vi har fra starten i denne saken vektlagt å samarbeide med Konkurransetilsynet og har ingen spesielle forventninger knyttet til den tid tilsynet trenger.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop sier kjeden ikke tenker på Konkurransetilsynets gransking.

– Vi har levert det vi skal, og er ikke bekymret for utfallet av denne saken. Vi har ingen grunn til å frykte noe – vi konkurrerer knallhardt hver dag og det er ikke noe ulovlig prissamarbeid hos oss, sier Takle Friis.

– Vi har full forståelse for at dette er en prosess som tar tid og stoler på at Konkurransetilsynet gjør jobben sin, legger han til.

– Ikke uvanlig

Det er ikke uvanlig at Konkurransetilsynet holder kortene tett til brystet og bruker lang tid i slike saker, ifølge konkurranse- og dagligvareekspert Øysten Foros ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Det er tvilsomt at Konkurransetilsynet vil slippe noe særlig mer informasjon før de kommer med et vedtak i denne saken. Og det kan ta tid. Mitt tips er at det vil ta en god stund før vi får vite hva dette faktisk dreier seg om, sier professor Foros.

Prisjegerpraksis trukket frem

I etterkant av Konkurransetilsynets razzia, har dagligvarekjedenes praksis med prisjegere blitt trukket frem som en mulig årsak til aksjonen.

Prisjegerne jakter og sammenligner dagligvarepriser i hele Norge, noe som også VGs matbørs bekrefter ettersom mange av prisene i praksis er helt identiske mellom de ulike kjedene.

En annen teori er at aksjonen kan ha å gjøre med innrapporteringen kjedene gjør til AC Nielsen, som lager rapporter om dagligvaremarkedet. Kjedene rapporterer inn prisene sine til AC Nielsen, og kan i ettertid hente ut prisene og sammenligne med konkurrentene.

Dagligvareaktørene er imidlertid totalt avvisende til at dette handler om prissamarbeid mellom kjedene.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå