Dette er historien om milliardløftene i Bodø

En mystisk amerikaner tropper i april opp i Bodø med lovnader om milliarder til infrastruktur. Her er historien om Danny Hayes og Harvester Trust.


<p><b>BODØ:</b> I denne Nordlandsbyen har det de siste månedene vært mange spekulasjoner rundt hvem den mystiske amerikaneren er. Dette er historien så langt. </p>

BODØ: I denne Nordlandsbyen har det de siste månedene vært mange spekulasjoner rundt hvem den mystiske amerikaneren er. Dette er historien så langt. 

En mystisk amerikaner har de siste månedene bidratt til enorm entusiasme og senere svært mange spørsmål i Bodø. 

Men for å forstå hele historien må man gå tilbake til 2012.

Stortinget har nylig vedtatt at landets hovedkampflybase skal ligge på Ørland. Bråket er langt fra lagt seg, men i Bodø står man slukkøret igjen uten å vite hva man skal gjøre med den store tomten som Forsvaret etterlater seg når det forlater byen. 

Noe tid senere lanserer daværende ordfører Ole-Henrik Hjartøy prosjektet Ny by – Ny flyplass. Gjennom et storstilt samarbeid med private investorer skal den nåværende flyplassen flyttes 900 meter sørover, og en ny smartby skal se dagens lys på tomten flyplassen okkuperer i dag.

Les også: Amerikaner har snudd Bodø på hodet: Nå må næringsministeren svare om Innovasjon Norges rolle

Prosjektet får raskt massiv internasjonal oppmerksomhet. En rekke interessenter melder seg med potensielle prosjekter og muligheter. I 2017 innlemmes flyttingen av flyplassen i Nasjonal Transportplan – prosjektet begynner å ta form.

Har du opplysninger i saken? Tips oss!

April 2018

Tiden har gått, fortsatt mangler byen økonomiske krefter til å gjennomføre den storstilte satsingen som skal gjennomføres. 

14. april nevnes Harvester Trust og Danny Hayes for første gang i lokale medier. 
Gjennom kontakter har bodøværingen Simon Flack fått selskapet interessert i Bodø, og nå er de klare til å gå ut med sine planer. 

 <p>Danny Hayes</p>

Danny Hayes

Til Bodø Nu uttalte Flack at de «ønsker å stå for finansieringen av all infrastruktur i Ny by-prosjektet. Flytting av havnen, togstasjonen og alt annet som trengs for å utvikle nye Bodø».

Det ble i samme intervju gjort klart at selskapet ikke behøver eierskap i det, og at de skal tjene penger på lang sikt gjennom tjenestene som benytter seg av infrastrukturen. 

Avisa Nordland skriver at en delegasjon fra stiftelsen allerede hadde vært i Bodø og besøkt ordfører Ida Pinnerød og en rekke næringslivsaktører i forkant av offentliggjøringen. 

Til avisen sa Flack at man var interessert i et langsiktig partnerskap med offentlig sektor, akademia og det lokale næringslivet «for å utvikle byen sammen».

7. juni

Nær to måneder har gått når Innovasjon Norge skal avholde sitt årlige arrangement «Innovasjonstalen 2018» i Bodø. Danny Hayes inviteres til å holde tale. 

Før arrangementet har Hayes opprettet selskapet Borealis Industries i Bodø. Han er også daglig leder i selskapet. 

I en sak om arrangementet publisert på Innovasjon Norges hjemmesider skriver de at Hayes fortalte om «hva de ser etter når de skal investere, og ikke minst hvorfor de nå etablerer seg i Bodø.»

– Norge er ledende, særlig innen det grønne skiftet. Men dere må tenke større, og bli mer selgende, sier Hayes på arrangementet. 

Utgangen av juni

Noen uker etter arrangementet kommer det frem at det har vært et møte mellom Harvester Trust og Bodø kommune. Varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) stiller spørsmål i formannskapet etter et møte i programrådet i DA (Utviklingsprogram Bodø) tidligere samme uke, skriver Avisa Nordland

På dette møtet skal det ha fremkommet informasjon om at det forhandles om en intensjonsavtale om kjøp av havnen og andre offentlige områder. 

Utviklingen i saken rundt Danny Hayes og Harvester Trust strander gjennom sommeren. Før det i midten av august smeller for alvor.

Simon Flack som nå representerer Borealis Industries, avviser til avisen at de skal gjennomføre slike kjøp. På formannskapsmøtet sier rådmannen at slike planer er lagt bort.

En drøy måned senere avvikles både Borealis Industries og Harvester Asset Management. Sistnevnte var det første selskapet som ble registrert i Bodø. 

15. august

«Bodø/Glimt inngår historiens største enkeltavtale» står det i pressemeldingen publisert på fotballklubbens hjemmesider denne dagen. 

For første gang får allmennheten kjennskap til Geddes Labs. Selskapet «er en internasjonal aktør som jobber med nyskapende grønn teknologi og smart byutvikling,» skriver fotballklubben i meldingen.

Geddes Labs representeres i Norge av Danny Hayes og Simon Flack, fortsetter klubben.

Saken fortsetter under annonsen.

Avtalen har en størrelse på 10 millioner inneværende år, bekrefter daglig leder Frode Thomassen i Bodø/Glimt til NRK dagen etter kontrakten er signert. 

Samtidig skal det ligge en mulighet for å utvide avtalen til å vare i 10 år. 

  <p>Slik ble sponsoravtalen feiret i Bodø/Glimts lokaler. Danny Hayes (i midten til venstre) og Simon Flack (nummer fem fra venstre) representerte Geddes Labs. </p>

Slik ble sponsoravtalen feiret i Bodø/Glimts lokaler. Danny Hayes (i midten til venstre) og Simon Flack (nummer fem fra venstre) representerte Geddes Labs. 

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp sa til kanalen at det ligger an til en langvarig avtale. 

– Det er jo vanvittig! Det må være den største avtalen jeg har hørt om i norsk fotball. Når det er snakk om så store summer, bruker det som regel å være fra hovedsponsorene, ikke enkeltsponsorer, sa Torp til NRK, og tok forbehold om at han ikke har full oversikt over avtaler i andre klubber. 

21. og 22. august

Fem dager etter avtalen er signert trekker Simon Flack seg fra selskapet av helsemessige årsaker, ifølge Bodø Nu. Dog fra selskapet Borealis Engineering som inntil da ikke var kjent for allmennheten. 

Ifølge Avisa Nordland ble nettsiden til Borealis Engineering registrert 18. juli i år.

21. august skriver Bodø Nu at Harvester Trust forlater Bodø. Nå vil ikke fondet legge inn penger i byen, men skal heller finne eksterne investorer.

Den siste uken

De siste dagene har det blåst full storm rundt Hayes, og hans mange påståtte samarbeidspartnere. 

Ifølge Bodø Nu har Harvester Trust «ingen midler til investeringer». Hayes har sagt at han representeres av First House, men dette avviser direktør Per Høiby.

Hayes har på nettsiden til Borealis Engineering påstått at han arbeidet syv år i Derivate Partners AG i Zürich. Til samme avis har direktøren i selskapet avvist all kjennskap til mannen. Hayes mener det hele var en feil, før han kaller ansvarlig redaktør Markus André Jensen den giftigste personen han noen gang har møtt. 

Avisa Nordland får i samme periode innsyn i kommunikasjonen mellom Bodø kommune og amerikanske myndigheter.

I en e-post til kommunen skriver ambassaden: «På en måte fremstår dette som et veldig unaturlig prosjekt for et amerikansk stiftelse å være involvert i. Det høres mer ut som en kinesisk forretningsmodell.»

Onsdag 29. august skriver Ben Munkres i en e-post til lokalavisene at Danny Hayes har trukket seg som administrerende direktør i Borealis Engineering for å fokusere på «interne prosesser». Videre skriver han at han selv fungerer som administrerende direktør til en varig løsning er på plass. 

Da E24 sendte spørsmål til Hayes torsdag, fikk også vi denne e-posten fra Munkres. 

Torsdag har også Rødt-leder Bjørnar Moxnes stilt næringsministeren spørsmål om hvilken rolle Innovasjon Norge og Næringsdepartementet har hatt i saken. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå