Denne diamanten kalles bare «den perfekte»

I går ble denne diamanten solgt på en auksjon i Hongkong. Prislapp: 194 millioner kroner.

<p><b>STOR SOM ET EGG:</b> En modell holder opp diamanten som ble solgt for 30,6 millioner dollar på en auksjon i Hongkong mandag. <br/></p>

STOR SOM ET EGG: En modell holder opp diamanten som ble solgt for 30,6 millioner dollar på en auksjon i Hongkong mandag. 

Den hvite diamanten, som bare går under navnene «den perfekte» eller «den fenomenale ovale diamanten», er på massive 118,28 karat.

Under gårsdagens Sotheby-auksjon i Hongkong gikk den under hammeren for 32,6 millioner amerikanske dollar - omlag 194 millioner norske kroner.

Med det slo den forrige verdenrekord for diamanter, på 26,7 millioner dollar, satt for et halvt år siden. Det melder Svenska Dagbladet.

To budgivere gikk i krig med hverandre for å få tak i den unike diamanten, melder nyhetsbyrået AP. En ikkenavngitt samler, som bød over telefon, fikk tilslaget.

Den sørafrikanske diamanten veide 299 karat da den ble funnet, men klumpen er siden slipt ned til sin nåværende ovale form.

<p><b>PERFEKT:</b> Denne diamanten er verdens dyreste. Mandag ble den solgt for 30,6 millioner dollar i Hongkong.</p>

PERFEKT: Denne diamanten er verdens dyreste. Mandag ble den solgt for 30,6 millioner dollar i Hongkong.

LES OGSÅ: Gruveselskap anker børsbøter

Produksjonen av rådiamanter oppgis ifølge «svenskan» å være på vel 13 milliarder dollar i året. Altså et marked på over 77 milliarder i norske kroner.

Rådiamantene foredles for det meste til smykker, og i den ferdigbehandlede formen selges det årlig diamanter for massive 63 milliarder dollar - 375 milliarder norske kroner.

LES OGSÅ: IGE vil lete etter gull og diamanter i Kongo

49 prosent av rådiamantene kommer fra det sentrale og det sørlige Afrika, men også Canada, India, Russland, Brasil og Australia er viktige eksportører.

80 prosent av diamantene passerer verdens diamanthovedstad, belgiske Antwerpen, på vei ut i butikk. Mesteparten havner i Nord-Amerika, hvor 8 av 10 ferdigslipte diamanter selges.

LES OGSÅ: Russiske steiner kan velte diamantmarked

Ifølge Nordlys ble det i vår funnet noen få diamantkorn i Troms. Dette er imidlertid svært sjeldent, da geologiske forhold gjør at det trolig er forsvinnende lite diamantforekomster i vår del av verden, i hvert fall ikke nok til kommersiell drift.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå