Slår Notabene konkurs

Styret i selskapet har begjært oppbud. Nå vil banken forsøke å holde liv i de 139 butikkene.

<p><b>I TRØBBEL:</b> Onsdag 9. januar kom meldingen om at bokkjeden Notabene slås konkurs.<br/></p>

I TRØBBEL: Onsdag 9. januar kom meldingen om at bokkjeden Notabene slås konkurs.

– De ansatte, ledelsen og eierne av Notabene har gjort en betydelig innsats de siste årene for å bedre lønnsomheten i bedriften, men et tøft marked har ført til svekket omsetning og resultater, sier Christian Melby, som frem til nå har vært styreleder i Notabene.

Uttalelsen kommer i form av en pressemelding onsdag formiddag. I meldingen skriver bokhandelkjeden at styret i selskapet nå har begjært oppbud. 

Videre sier Melby at den utløsende faktoren for styrets beslutning om å gå til skifteretten var bankens oppsigelse av finansieringen før helgen.

- Det har vært jobbet iherdig de siste døgnene, men vi har ikke lyktes med å finne en bærekraftig totalløsning. Vi er glade for at banken, i nært samarbeid med boet og selskapets ledelse, nå jobber med en langsiktig og god løsning for videre drift, sier Melby. 

Til E24 sier han at det spesielt er den tøffe konkurransen i bransjen som har påvirker selskapet i negativ retning.

- Konkurransesituasjonen har nok vært et av elementene som har drevet omsetningen i Notabene ned. Det er økt konkurranse fra nett og det handles færre fysiske bøker, sier Melby til E24.

Vil sikre driften

Det er Nedre Eiker Tingrett som har åpnet konkurs i Notabene-boet. Advokat Håvard Wiker er oppnevnt som bobestyrer. DNB har vært bedriftens hovedbankforbindelse gjennom 27 år. I tillegg til banken er leverandørene selskapets største kreditorer.

Ifølge pressemeldingen har DNB sagt at de vil samarbeide med bostyret og sikre driften inntil nye eiere er på plass.

Til E24 sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB at de har hatt langvarige samtaler med selskapet.

- Dessverre endte det likevel med at Notabene gikk til skifteretten. Vi er selvfølgelig interessert i å sikre verdiene våre, og da er det best at driften opprettholdes. Vi håper vi etter hvert kan komme frem til en løsning, sier han.

E24 spurte onsdag formiddag Melby hva nye eiere bør gjøre for å bedre situasjonen i selskapet.

- Nye eiere får svare for det, men tidligere eiere, styre og administrasjon har over de siste årene jobbet med en restrukturerings- og forbedringsplan som ikke var ferdig. Den inneholdt tiltak for å øke omsetning, men også selvfølgelig ytterligere kostnadsreduksjoner, sier han.

Triste tall

Bokhandelkjeden har totalt 1.000 ansatte og 139 butikker over hele landet.

I 2011 omsatte selskapet for nesten 660 millioner kroner, men endte med et resultat på minus 15,3 millioner kroner. I 2010 og 2009 endte det med overskudd, mens det også i 2008 så vidt endte med røde tall for bokhandelkjeden.

Sjekk nøkkeltallene til Notabene på E24 Bedrift.

– Notabene ble etablert i 1985 og har gjennom det meste av tiden vært både vellykket og lønnsom. De siste årene har imidlertid markedet vært krevende, sier daglig leder Rune Nicolaisen.

Han legger til at omsetningen har falt betydelig og at resultatene har blitt kraftig svekket.

- Vi har jobbet hardt for å bøte på dette, og vi står midt i gjennomføringen av en fase med operasjonelle forbedringer. Det er naturligvis trist at selskapet er konkurs, men jeg er samtidig glad for at driften kan fortsette som før inntil nye eiere kommer på plass, sier Nicolaisen.

Reiten største eier

De største aksjonærene i Notabene har vært investeringsfondet Reiten & Co Capital Partners VI med 61,8 prosents eierandel og investeringsselskapene Thoca Invest AS (19,6 prosent) og RN Invest (18,1 prosent).

LES OGSÅ: 

På forsiden nå