Eksportprisen: Nå er topp ti klar

Eksportmarkedene endres, industrien omstilles og kronen er svekket. Tirsdag 12. april skal Norges beste eksportbedrift kåres – nå står ti kandidater igjen.


<p><b>JURYEN:</b> Siri Hatlen, John G. Bernander og Gunn Wærsted skal avgjøre hvem som vinner Eksportprisen for 2016.</p>

JURYEN: Siri Hatlen, John G. Bernander og Gunn Wærsted skal avgjøre hvem som vinner Eksportprisen for 2016.

Mens deler av norsk økonomi seiler i motvind, åpner det seg stadig nye muligheter for norske bedrifter i internasjonale markeder.

For tredje år på rad skal Norges beste eksportbedrift kåres.

Av mer enn 80 bedrifter som ble nominert til årets pris, står nå ti toppkandidater igjen.  

SJEKK UT: HER ER DE TI EKSPORTBEDRIFTENE

Det er Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), GIEK Kredittforsikring og Eksportkreditt Norge som står bak kåringen.

Med seg har de en jury som består av en topptung trio. Foruten den tidligere NRK- og NHO-toppen John G. Bernander, sitter også de toneangivende næringslivslederne Gunn Wærsted og Siri Hatlen i panelet.

Kriteriene

Bedriftene som har sluppet igjennom nåløyet til de ti toppkandidatene er grundig evaluert av en intern faggruppe fra de tre organisasjonene, basert på følgende kriterier:

  • Bedriften må vise til verdiskaping i Norge
  • Bedriften skal vise suksess over tid
  • Bedriften må vise til tilfredsstillende rutiner i forhold til samfunnsansvar

Bedriftene som nå står igjen er gjenstand for en enda nøyere vurdering av juryen.

Ifølge Bernander er det tøff konkurranse blant årets kandidater. I tillegg ser han et større mangfold i hvilke typer bedrifter som kjemper om tittelen.

Det er et mye bredere tilfang av bedrifter i år. I tillegg til tradisjonell industri og maritim sektor, er det med mange som driver med avansert tjenesteeksport, i tillegg til IT-tunge bedrifter, sier Bernander til E24.

Bernander mener rollen som jurymedlem og gir innsikt i hva slags kompetanse som finnes i norsk eksportvirksomhet. Han mener Eksportprisen er viktig for å rette oppmerksomhet mot dem som er med på å opprettholde norsk verdiskaping.

– Eksportprisen er med på å løfte frem dem som burde være våre hverdagshelter.

Juryen vil vektlegge elementer som hvor mye av bedriftens omsetning er eksport, lønnsomhet og hvor nyskapende produktet eller markedet er, samt bedriftens verdiskapning i Norge.

Fiskeoppdretter vant i fjor

Det var sjømatkjempen Lerøy Seafood som stakk av med Eksportprisen i 2015.

Juryen løftet frem at selskapet kunne vise til høy grad av innovasjon, i tillegg til en sterk lokal forankring med fokus på bruk av lokale underleverandører.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>FJORÅRETS VINNER:</b> Sjømateksportøren Lerøy Seafood Group fra Bergen vant Eskportprisen i 2015. Her er selskapets representert ved Knut H. Lerøy (t.v.) og Henning Beltestad (t.h.), avbildet med juryen og prisutdeler Thor Hushovd (t.h. for Beltestad). I år er det Kari Traa som deler ut prisen.<br/></p>

FJORÅRETS VINNER: Sjømateksportøren Lerøy Seafood Group fra Bergen vant Eskportprisen i 2015. Her er selskapets representert ved Knut H. Lerøy (t.v.) og Henning Beltestad (t.h.), avbildet med juryen og prisutdeler Thor Hushovd (t.h. for Beltestad). I år er det Kari Traa som deler ut prisen.

– Vinneren er en bedrift med suksess i kjernen av et norsk satsingsområde. Arbeidet med kompetanseheving og tiltak som integrerer utdanning, FOU, forvaltning og næringsvirksomhet har imponert juryen. Lerøy er et godt eksempel på fremtidsrettet norsk bedrift som skaper store verdier lokalt gjennom sin eksportvirksomhet, sa juryleder Bernander.

E24 er mediepartner for kåringen Eksportprisen 2016.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå