– Vi liker ikke at det blir innført handelshindringer

Nye runder med tolltrusler mellom USA og Kina bekymrer det norsk-kinesiske industriselskapet Elkem.


<p><b>FRYKTER PROTEKSJONISME:</b> Elkem har hovedkontor i Norge, er notert på Oslo Børs, men har kinesiske hovedeiere og eier en rekke fabrikker i Kina.</p>

FRYKTER PROTEKSJONISME: Elkem har hovedkontor i Norge, er notert på Oslo Børs, men har kinesiske hovedeiere og eier en rekke fabrikker i Kina.

Handelsstriden mellom USA og Kina har spisset seg til denne uken.

Natt til fredag varslet president Donald Trump at han vurderer en nye runde med straffetoll mot Kina, denne gangen på importvarer for 100 milliarder dollar.

Beijing slår kraftig tilbake etter tolltruslene, og lover at de vil bekjempe USA med alle midler.

Og truslene om høyere tollmurer bekymrer industriselskapet Elkem, som har produksjon i både USA og Kina, spesielt om handelshindringer går utover veksten i internasjonal økonomi.

– Sånn sett er vi bekymret hvis det blir innført massive handelshindringer som kan redusere den økonomiske veksten og aktiviteten, som vil kunne påvirke våre markeder, sier finansdirektør Morten Viga i Elkem til E24.

– Vi får håpe og tro at en finner fornuftige løsninger på dette, sier han.

Elkem har også kinesisk hovedeier. Eierselskapet Bluestar Elkem International er et datterselskap av China National Bluestar. Elkem er dessuten i ferd med å kjøpe de to kinesiske selskapene Xinghuo Silicones og Yongdeng Silicon Materials.

Viga understreker at Elkem ikke er påvirket av USAs straffetoll, og sier at planene fra amerikansk og kinesisk side ikke vil ha noen negativ innvirkning på Elkem sin eksport av produkter.

– Vi liker av prinsipp ikke at det blir innført handelshindringer, men vi er ikke direkte rammet av det som har skjedd, eller det som det er snakk om av planer fra de to landene, sier han.

Slapp unna straffetoll

Selskapet har imidlertid vært under lupen til Trump-administrasjonen, etter en klage fra konkurrenten Globe Specialty Metals, men har ifølge Viga sluppet unna straffetoll.

Det amerikanske handelsdepartementet gransket flere land og utenlandske selskaper, inkludert Norge, for å finne ut om de selger silisiummetall til underpris til USA, eller om de drar nytte av statlige subsidier.

Elkem får den største delen av sine inntekter fra silikon- og silisiumvirksomhet, som brukes i alt fra bilbatterier, avanserte bygningsmaterialer til elektronikk, aluminium og solarprodukter.

 <p><b>HANDELSURO:</b> President Donald Trump har varslet at han vurderer en nye runde med straffetoll mot Kina.</p>

HANDELSURO: President Donald Trump har varslet at han vurderer en nye runde med straffetoll mot Kina.

Forretningsområdet Elkem Silicon Materials har en rekke silisiumverk blant annet i Norge, og disse kan produsere rundt 215.000 tonn silisium årlig.

Etter granskingen foreslo først det handelsdepartementet å legge en tre prosent importavgift på norske produsenter, inkludert Elkem. Den endelige avgjørelsen har imidlertid gått i Elkems favør, ifølge Viga.

– Den internasjonale handelskommisjonen i USA har nå avsagt dom i denne saken. Beslutningen er at det ikke er grunnlag for noe importavgift på silisium.

– Det er en veldig god og gledelig avklaring fra Elkems side, sier han.

Eskalerer

Denne uken eskalerte spenningene mellom USA og Kina. Trump-administrasjonens straffetoll rettet mot import av kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar, ble besvart med en tilsvarende toll på amerikanske importvarer som soyabønner, biler, kjemikalier og fly.

Nå kan altså kinesiske varer for ytterligere 100 milliarder dollar få ekstratoll.

Fortsatt er det forhandlingsmuligheter, men frykten er situasjonen utvikler seg til en handelskrig som resulterer i dyrere varer og mindre effektiv produksjon, og at verdens økonomiske vekst blir skadelidende.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå