Rekordtall for Elkjøp: Vil åpne butikker i nye land

Nok et år leverer Norges største elektronikk-kjede rekordhøy inntjening, og sjefen avslører ekspansjonsplaner østover. 


<p><b>TOPPSJEF:</b> Jaan Ivar Semlitsch, administrerende direktør i Elkjøp-konsernet, sier de vil bygge flere mindre butikker i årene fremover, og skalere ned flere store varehus.</p>

TOPPSJEF: Jaan Ivar Semlitsch, administrerende direktør i Elkjøp-konsernet, sier de vil bygge flere mindre butikker i årene fremover, og skalere ned flere store varehus.

– Konkurransen er fremdeles veldig tøff både i Norge og i Europa. Her til lands tok vi markedsandeler også i 2018, og kontrollerer rundt 35 prosent av elektronikkbransjen, sier Jaan Ivar Semlitsch, administrerende direktør i Elkjøp-konsernet.

For første gang har selskapet levert regnskap for driften i alle de nordiske landene samlet.

I en utfordrende tid for varehandelen er Elkjøp fornøyd med året som har gått.

E24 erfarer at omsetningen vil ende på rett i overkant av 38,5 milliarder kroner når det er rundt tre uker igjen av selskapets regnskapsår. 

Driftsresultatet før skatt kommer til å vokse med rundt 10 prosent, og dermed ende på over 1,2 milliarder kroner, noe som er det høyeste noensinne.

Elkjøp har avvikende regnskapsår som avsluttes 1. mai 2019.

Les mer: Elkjøp med resultatøkning på 159 prosent i 2017

Ser til Baltikum

Semlitsch ser ikke så mange ekspansjonsmuligheter i Europa, men østover finnes det markeder som Elkjøp er interessert i.

– Det neste for oss i Europa er nok mest sannsynlig franchise inn i Baltikum, og da er nok den finske merkevaren, Gigantti, mest relevant.

Spesielt i Estland er Gigantti relevant, grunnet den tette koblingen til Finland som er kort tid unna med ferge.

Ekspansjonen er i en sonderingsfase og vil materialisere seg først i 2020 eller i 2021.

E24 skrev tidligere i høst om Power som også fortsetter å vokse, har sluttet å stenge butikker, og tar markedsandeler i Norden.

Elkjøp, som har blitt den dominerende aktøren i Norge, har i likhet med Power tatt større grep om det norske markedet.

– Jeg tror mange ikke vet hvor store vi egentlig er, og det var derfor vi ønsket å konsolidere hele Elkjøp i Brønnøysund for å vise at vi faktisk er et av Norges aller største selskaper, faktisk blant Norges 20 største virksomheter, sier Semlitsch som også leder Elkjøps eierselskap Dixon Carphone sin internasjonale virksomhet. 

I tillegg til merkevarer som Elkjøp og Elgiganten driver Dixon Carphone blant annet også merkevarer som Currys PC World i Storbritannia, Gigantti i Finland og Kotsovolos i Hellas.

 

En av årsakene til at Elkjøp har valgt å konsolidere regnskapene, er for å tiltrekke seg flere investorer fra andre steder enn for eksempel Storbritannia, der Dixon Carphone er børsnotert.

Semlitsch sier det ikke var det norske markedet som vokse raskest i fjor.

– Sverige hadde sterkest vekst i fjor, Norge og Danmark hadde god utvikling og i Finland var det relativt flatt, men Finland har tatt seg kraftig opp de siste månedene.

Årsaken til veksten i Sverige er ifølge sjefen selv at man har klart å ta markedsandeler fra den tyske aktøren Mediemarkt.

Skalerer ned varehus

Elkjøps eier, Dixon Carphone, har stengt en rekke utsalgssteder og er ned mer enn 27 prosent på London-børsen det siste året, men Elkjøp har ingen planer om å krympe.

– Vi kommer til å ligge stabilt på antall varehus i år, rundt 410 utsalgssteder totalt. 

Flere handelskjeder opplever i disse dager at varehusene er for store, og ligger for langt unna forbrukeren, det er også Elkjøps opplevelse.

– Men planen er å skalere ned noen av dem. Det er et par store varehus i Sverige som for eksempel vil bli mindre i løpet av året, sier Semlitsch.

I tillegg vil man få flere mindre butikker, såkalt City-konsepter som på Glassmagasinet i Oslo.

Elkjøp-sjefen sier de små butikkene hovedsakelig fungerer i hovedstedene og de virkelig store byene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå