Gründer-rapport: Investeringer gjennom inkubatorer doblet på to år

Selv om innovasjons-kåringer viser at Norge ligger et stykke bak våre naboland, så går det i riktig retning, ifølge en ny gründer-rapport.


<p>FULLSKJERM PÅ NORSK: Norske Elliptic labs fikk et solid gjennombrudd da Xiaomi lanserte første telefon med teknologien deres høsten 2016.</p>

FULLSKJERM PÅ NORSK: Norske Elliptic labs fikk et solid gjennombrudd da Xiaomi lanserte første telefon med teknologien deres høsten 2016.

– Det har skjedd utrolig mye de siste årene, sier Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN).

Foreningen legger i dag frem sin årsrapport, der de har sjekket hvordan det står til blant gründerne i Norge.

Og funnene viser en svært positiv utvikling, ifølge Ras-Vidal.

Ett av de norske selskapene som hadde et godt år i 2016 var Elliptic Lab. De har utviklet ultralydteknologi som gjør at skjermen kan dekke hele fremsiden på en smarttelefon. Sensorteknologien ble høsten 2016 brukt på Xiaomis nye smarttelefon.

Selskapet har i dag 40 ansatte, og 162 millioner kroner i kapital. Kapitalen er 200 millioner kroner om man inkluderer offentlig støtte.

1,1 milliarder

Rapporten viser at det er stadig flere selskaper som får god kapital fra investorer. Blant annet har investeringene i oppstartselskaper i inkubatorer blitt doblet de siste to årene, og kapitalinvesteringene til forskningsbaserte vekstbedrifter opprettet etter 2012 har tredoblet seg siden 2014.

Totalt ble det investert 1,1 milliarder i disse bedriftene i 2016 og investeringene per bedrift er også vesentlig større enn tidligere.

I 2015 omsatte inkubatorselskapene for 2,7 milliarder kroner, fire ganger mer enn i 2012.

Han tror at noe av utviklingen skyldes nedturen i oljebransjen.

– Det har frigjort mange kloke hoder. Vi ser at det er svært mange flinke folk som blir gründere. Det er også noe med stemningen i samfunnet, som om folk skjønner at vi også må finne muligheter i andre bransjer enn olje og gass, selv om det er mye spennende nyskapning der også, sier Ras-Vidal.

 <p>POSITIV: Daniel Ras-Vidal sier at det har skjedd mye i gründer-verden de siste årene.</p>

POSITIV: Daniel Ras-Vidal sier at det har skjedd mye i gründer-verden de siste årene.

Professor Heidi W. Aslesen ved Handelshøyskolen BI sier at det stemmer godt overens med innovasjonsteori at flere lykkes bedre når man samler innovative miljøer i inkubatorer og felles kontorlokaler, eller i såkalte «coworkingspaces», hvor kunnskapsdeling og kunnskapsfly øker sjansen for læring og innovasjon.

– De gjør hverandre sterkere, og i denne undersøkelsen kan det se ut som det er noe som har begynt å virke. Det hjelper nok også investorene til å vite hvor de skal gå, sier Aslesen til E24.

Hun tror inkubatorer også har en sil-effekt.

– Du må stort sett ha et visst nivå for å få plass i en inkubator, så om du er investor, så kan pengene dine være plassert sikrere, sier professoren.

Roser politikere

Ras-Vidal roser også politikerne for å ha vært lydhøre.

– Vi jobbet hardt for å få på plass skatteincentiver for investorer, og en ordning for kapital i tidlige faser. Vi applauderer politikerne som faktisk har lagt til rette for denne utviklingen, sier Ras-Vidal.

Aslesen sier at selv om det offentlige nok har hatt en viktig rolle, så skal man ikke kimse av private initiativ.

– De får samlet miljøer, så de blir synligere for hverandre, for andre aktører og for investorer, sier Aslesen.

I mai offentliggjorde Abelia sitt omstillingsbarometer, som viste at mulighetene for å starte opp i Norge er gode, men at nordmenn har svært lav motivasjon til å starte opp for seg selv.

Versting i Norden

I barometre ble resultatene for Norge sammenlignet med 28 andre OECD-land. Der scoret også Norge dårlig på punktet om finansiering.

– Det er riktig. Ser man på antall nordmenn som har startet nye selskaper ligger det lavt, men vi har sett på hvordan det går med de mest ambisiøse, og der ser vi et lysere bilde, sier Ras-Vidal.

Nylig kom det også frem at Norge klatrer på EU-kommisjonens innovasjons-ranking, men at vi fremdeles er Nordens innovasjons-versting.

Sverige, Danmark og Finland tar 2.–4. plass bak Sveits.

Norge ligger ifølge kommisjonen på 12. plass, også bak Island, Nederland, Storbritannia, Tyskland, Østerrike, Luxembourg og Belgia.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå