Equinor åpner opp Sture og Kollsnes – usikkert når de vil være i full drift

Nedstengningen av Sture-terminalen påvirket gasstransporten fra Norge til Europa. Nå åpner anlegget igjen.


<p><b>ÅPNER IGJEN</b>: Sture-anlegget nordvest for Bergen starter opp igjen torsdag ettermiddag etter fregattulykken. Også Kollsnes-anlegget åpner, opplyser Equinor.</p>

ÅPNER IGJEN: Sture-anlegget nordvest for Bergen starter opp igjen torsdag ettermiddag etter fregattulykken. Også Kollsnes-anlegget åpner, opplyser Equinor.

Sture-terminalen, Kollsnes-anlegget og de fem rammede oljeplattformene i Nordsjøen som har vært nedstengt siden torsdag morgen, åpner gradvis opp, melder Equinor i en melding.

Talskvinne Elin A. Isaksen i Equinor sier det så langt ikke er mulig å gi noe eksakt estimat på når anleggene vil være oppe i full produksjon igjen.

– Oppstartsaktiviteten kan ta noen timer, eller det kan ta lengre tid. Det er stor kompleksitet involvert, og vi har jo to anlegg som skal opp igjen. Dessuten er det en del felt ute i havet som har vært nedstengt som konsekvens av dette, forklarer hun.

Føre var

Sture-terminalen ble stengt ned og evakuert torsdag morgen etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS. Som følge av nedstengningen ble også Kollsnes-anlegget og oljeplattformene stengt ned.

Nedstengningene kom som følge av «føre var»-prinsippet, fordi det var usikkerhet knyttet til om det kunne være en potensiell tennkilde etter kollisjonen, opplyser Isaksen i Equinor.

– Den direkte årsaken var at fregatten lå oppe på området til Sture. Vi er opptatt av sikkerheten til personellet og utstyret, og valgte derfor å stenge ned. Så har vi brukt dagen på å ha beredskapsorganisasjon på Sture og ellers bistått myndigheter, forsvaret og politiet med å gi dem en base, sier Isaksen.

Ligger på grunn

Torsdag ettermiddag vurderte Equinor, i samråd med politiet og Forsvaret, at denne usikkerheten ikke lenger var til stede. Evakueringssituasjonen er derfor også avblåst.

Åtte personer ombord i KNM Helge Ingstad ble lettere skadet i sammenstøtet torsdag morgen. Fregatten ligger på grunt vann etter ulykken, men står fortsatt i fare for å gå ned, ifølge VG.

Tankskipet fikk en skade godt over vannlinjen, og det er ikke meldt om lekkasje fra skipet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå