En halv milliard ut av vinduet

Hydro og Statoil brukte en halv milliard på sitt frieri til russiske Gazprom. Og fikk nei.

De to store norske oljeselskapene Hydro og Statoil har brukt den siste uken på å komme til hektene etter avslaget fra Gazprom. Begge selskapene hadde håpet intenst på eierandeler i gassfeltet Stockman i Barentshavet, et av klodens aller største gassfunn.

Lang natts ferd mot natt

Og selskapene har satset høyt. Allerede tidlig på 1990-tallet var Hydro på plass i Russland, skriver Dagens Næringsliv. Formålet: en bit av den enorme Stockman-kaken.

Norske politikere har også stått last og brast med oljeindustrien. Både den forrige regjeringen og ikke minst denne regjeringen har oppvartet og besøkt russiske politikere til stadighet, for å hjelpe Statoil og Hydro, skriver Dagens Næringsliv.

Men all beilingen endte i ingenting. Mandag besluttet det russiske selskapet Gazprom seg for at selskapet skal utvinne all gassen på egen hånd.

Flere nyheter på Næringsliv24.

500 millioner ut av vinduet

Dermed har mesteparten av satsingen til Hydro og Statoil vært forgjeves.

Begge selskapene har hatt 100 millioner kroner bare i årlige lønnskostnader de siste to årene, for prosjektorganisasjonene. I tillegg kommer reiseutgifter og dyre fester. Enda verre er kanskje at toppledelsen har brukt mye av sin energi på nettopp Stockman.

Selskapene har også gitt fra seg forretningshemmeligheter til russerne. Ifølge Dagens Næringsliv har både Statoil og Hydro i detalj beskrevet hvordan de ser for seg utviklingen av gassfeltet.

På forsiden nå