Presser Statoil og Hydro

Gazprom presser Statoil og Hydro til å komme opp med et bedre tilbud hvis de vil være med å utvikle det gigantiske Stockman-feltet i Barentshavet.

Dette gjorde Gazproms visekonsernsjef Aleksandr Ananenkov klart da han i går undertegnet rammeavtalen med franske Total som er det første utenlandske oljeselskapet som slipper til som partner i utbyggingen av gassfeltet Stockman i ishavet nord for Murmansk og Novaja Semlja.

Optimister.

Statoil og Hydro har ikke gitt opp håper for å få en andel av Stockman-utbyggingen.

Statoils informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad var ordknapp da han ble bedt om å kommentere Ananenkovs uttalelser:

- Det har vi ikke noen kommentar til. De kommentarene vi har, gir vi til Gazprom, sa han til nettavisen E24.no.

Men en person høyt oppe i StatoilHydro-systemet, som ikke ville bli navngitt, sa til nyhetsbyrået Reuters at de fortsatt ser optimistisk på muligheten for kunne inngå en avtale med russerne nå når vilkårene i avtalen med franskmennene er på plass.

Toppklarering

De siste detaljene i avtalen mellom Gazprom og Total kom på plass etter en telefonkontakt mellom Russlands president Vladimir Putin og hans franske kollega Nicolas Sarkozy tidligere denne uken. Ifølge diplomater skal de to skal ha kommet overens under G8-toppmøtet i Tyskland i forrige måned, ifølge Reuters.

Rammeavtalen som ble inngått i går omfatter fase 1 av utbyggingen av infrastrukturen på Stockman-feltet, blant annet plattformer og rørledninger. Utbyggingen er anslått å koste mellom 80 og 90 milliarder kroner.

Total understreker at ingen investeringsbeslutning er fattet ennå.

- Vi er i ferd med å sette i gang en studie for å fatte en beslutning, sier en talskvinne for Total.

I drift i 2013

Selve utvinningen og salget av gassen vil Gazprom ha hånd om alene uten deltagelse av utenlandske oljeselskaper. Dette gjorde de klart allerede i fjor høst. Foruten Total og Statoil/Hydro er amerikanske ConocoPhillips fortsatt aktuell Stockman-partner. Amerikanske Chevron har falt fra underveis.

Etter planen skal produksjonen begynne i 2013 og de første utskipninger av flytende naturgass (LNG) i 2014. Stockman kan bidra til å sikre gassforsyningene til Europa. Den årlige produksjonen er anslått å komme opp i 23,7 milliarder kubikkmeter gass.

Avtalen mellom Gazprom og Total ble av observatører i går sett på som et viktig for å styrke Sarkozy' forbindelse med Putin.

Gassreserver

Det hersket i går uklarhet om Total kan bokføre sin andel av Stockman som del av sine samlede gassreserver. Dette er en viktig målestokk i aksjemarkedet når et oljeselskaps verdi skal beregnes.

Totalsjefen Christophe de Margerie sa selskapet kan regne inn Stockman i sine gassreserver, mens Gazprom gjentok at de vil være eneeier av mineralrettighetene på Stockman.

På forsiden nå