Erna Solberg: Bekymret for om folk skjønner alvoret i oljebremsen

Statsministeren frykter for få har skjønt utfordringen Norge nå står foran. Nå håper hun flere vil kunne bidra til å omstille økonomien.


<p><b>BEKYMRET:</b> Statsminister Erna Solberg er usikker på om nordmenn skjønner hvor alvorlig omstillingen er.<br/></p>

BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg er usikker på om nordmenn skjønner hvor alvorlig omstillingen er.

Statsminister Erna Solberg (H) er redd for at nordmenn ikke har klart å begripe alvoret som ligger i omstillingen norsk næringsliv må gjennom.

– Det som bekymrer meg mest er om folk tar innover seg alvoret i den omstillingen vi står i. Det som er viktig nå er ikke flere sugerør i statskassen, men de langsiktige prioriteringene, sier Erna Solberg fra scenen under Virkekonferansen 2015.

Ferske tall viser at i oktober ble ytterligere 2.100 nordmenn meldt arbeidsledige hos Nav.

Ved utgangen av oktober var 80.000 personer registrert som helt ledige, 7.900 flere enn for ett år siden.

Nav kom nylig med en fersk rapport som spådde 10.000 flere ledige nordmenn neste år. Innen olje og oljeservice skal 25.000 jobber ha forsvunnet som følge lav oljepris og lavere aktivitet. Menon Business Economics og DNV GL anslo nylig at «oljebremsen»  kan koste opptil 200.000 årsverk totalt sett frem til 2020.

Podcasten Valebrokk & co.: Nav-sjefens råd til arbeidsledige

Kunnskap er nøkkelverdien

Ifølge Solberg får hun ofte henvendelser av gründere som mener at de kan skape nye arbeidsplasser, forutsatt at de får mer støtte fra staten. totalt sett frem til 2020.

Nå håper statsministeren at flere vil komme med ideer og planer som kan skape nye arbeidsplasser samtidig som de kan bære kostnadsnivået og skattenivået vårt.

– Vi kommer til å måtte skape helt nye typer arbeidsplasser, og skape jobber i områder som vi før ikke har sett på som like naturlig at Norge skal drive med, sier Solberg.

– Den omstillingen vi står ovenfor nå er en helt annen enn før. Vi vet ikke hvordan fremtiden vil se ut, vi vet ikke hva vi vil omstille oss til, men kunnskap er nøkkelverdien i alt dette. Kunnskap er vår nye olje.

Risikerer økt fattigdom

Som følge av flyktningkrisen som har oppstått i andre deler i verden, har en jevn strømning flyktninger ankommet Norge de siste ukene, og antallet vil trolig øke de neste årene.

Solberg sier flyktning- og migrasjon-tilstrømningen vil gjøre det enda mer avgjørende for Norge å tenke nytt og skape nye arbeidsplasser.

– Det vil bli viktigere enn før å skape nye jobber. Vi kommer ikke til å lykkes med en migrasjonsstrømmen vi ser nå hvis vi ikke lykkes med en omstilling i norsk økonomi. Da vil vi få høyere arbeidsledighet som vil vare lengre, og vi vil få større fattigdom.

Podcasten Valebrokk & co.: Dette gjør du når du mister jobben. Hør tipsene her!

Mange muligheter

Til tross for at Solberg ønsker å fokusere på omstillingen og utfordringene den vil bringe, er hun klar på at Norge har et stort potensial til å utvikle seg.

– Norge er et lite land med store muligheter, og vi har klart oss ganske bra så langt. Vi har hatt en utrolig gunstig økonomisk utvikling i mange år.

I hovedsak mener Solberg at innovasjon, teknologi og utdanning er grunnleggende verdier Norge trenger for å vokse.

– Vi kommer til å prioritere forskning og utdanning, og det vil bli viktigere å jobbe mer med teknologi. Et land som Norge, som tar mål av seg for å være et teknologiland, kan ikke fortsette som vi har gjort i mange år: å late som at realfagene ikke er basisen for store deler av teknologisk utvikling.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå