Europas sterkeste merkevarer

Ingen norske på de 50 første plassene.

Telegiganten Nokia topper med god margin European Brand Institutes (EBI) liste over Europas sterkeste merkevarer.

I bilder:Europas sterkeste merkevarer

Noe overraskende er Ikea helt nede på en 36. plass. Blant svenske bedrifter er det Ericsson som topper med en 25. plass.

Ingen norske merkevarer er representert på listen over Europas 50 sterkeste merkevarer. Telenor er Norges beste på en 68. plass.

Over 3000 bedrifter med flere merkevarer i sin portefølje, samt de største merkevarene i 24 land fra 16 industrier har vært med i EBIs undersøkelse. For første gang er også ikke-børsnoterte bedrifter inkludert i studien.

Tre trender

Resultatet kan ifølge forskningsleder og sjef for EBI i Wien, Gerhard Hrebicek, oppsummeres i tre punkter.

- For det første er det tydlig at det fins et behov for å tilpasse en merkevare til lokal kultur, lokale forventninger og behov, sier han i en pressemelding, og fortsetter:

- Den andre tydelige trenden er at det finnes et enormt potensial i østeuropeiske merkevarer. Videre er korrelasjonen mellom merkevarene og GDP (gross domestic product) per innbygger meget sterkt.

Med andre ord henger Europas fremtid på sterke merkevarer, oppsummerer Gerhard Hrebicek.

Varemerkeverdi

Nokia, med en varemerkeverdi på hele 32,3 millarder euro, er som nevnt den bedriften som har lykkes aller best med å spre sitt budskap.

Om man ser bort fra den finske kjempen, er det to land som dominerer Europas varemerkelandskap, Storbritannia og Tyskland. Disse to og ytterligere syv land står for 83 prosent av den sammenlagte merkevareverdien. Norge er her helt oppe på en 8. plass (pdf).

Flere svenske

Ikea på 36. plass er en ledende merkevare i retail-industrien, med en varemerkeverdi på drøyt 8,7 milliarder euro. De kan sammenlignes med Ericsson som inntar 25.-plassen med drøyt en millard euro høyere verdi.

Bortsett fra disse to, fins ytterligere to svenske bedrifter blant de 50 høyest rankede på EBIs liste. H&M på plass 45. og Telia Sonera som nummer 48.

Her er hele listen (ekstern lenke)

På forsiden nå