- Norske myndigheter kan ha skremt investorer

I stedet for å bøte på investormangelen med mer statlig kapital bør Giske slutte å skremme bort investorer, mener Ferd-sjef Johan H. Andresen.

UT MOT GISKE: Ferd-sjef Johan H. Andresen mener Norge skremmer bort investorer ved saker som for eksempel bråket rundt TV 2-salget.
UT MOT GISKE: Ferd-sjef Johan H. Andresen mener Norge skremmer bort investorer ved saker som for eksempel bråket rundt TV 2-salget.

- Her påpeker alle at vi har for få kapitalister i Norge. Også får vi høre at løsningen er mer statlig kapital. Forstå logikken den som kan, også på en dag som denne.

Det sa Ferd-sjef Johan H. Andresen jr. med en dårlig skjult hentydning til at Giske torsdag måtte stå skolerett for opposisjonen på Stortinget for å forklare seg om Telenor-bråket.

Investoren hadde sammen med blant annet næringsminister Trond Giske og en rekke næringslivstopper tatt turen til BI for å diskutere fremtiden for norsk næringsliv torsdag.

Mens Giske vil løse mangelen på kapitalister med statlig kapital, mener Andresen at han heller må slutte å skremme bort investorer. Ferd-sjefen mener at Eksportfinans-saken og den siste tidens bråk rundt TV 2-salget og Telenor gjør Norge mindre attraktivt å investere i.

- What the f…?, sa Andresen i et forsøk på å illustrere hvordan han mener dette tolkes internasjonalt.

- Det sender signaler om at vi ikke har kontroll. Og for dere som har dummet dere ut overfor en internasjonal kunde, så vet dere at det tar tid å komme seg tilbake, henvendte Andresen seg til lederne i salen på BI.

Vil bruke statens penger

Statlig eierskap var et hett tema på under konferansen torsdag. BI-professor Torger Reve la frem en omfattende studie om hvordan det norske næringslivet er rustet til å møte fremtiden.

En av de tydeligste konklusjonene er at de næringene i Norge som ikke allerede er innkapslet i store og sterke klyngemiljøer, som olje-, maritim- og sjømatnæringen, sliter med svake eiere,

ifølge professoren.

Da næringsministeren så gikk på podiet, var ett av hans svar på utfordringene, at Norge må vurdere å tørre å bruke statsfinansene mer strategisk.

- Vi må diskutere om det er fornuftig å plassere hele oljeformuen i fremtiden i finansposter, eller om vi også skal bruke den fantastiske posisjonen vi har til å bruke kapitalen til å utvikle næring og sørge for eierattraktivitet ved å utvikle de klyngene vi har, sa næringsminister Trond Giske (Ap) i sitt innlegg.

Ikke enig

DNB-sjef Rune Bjerke mener i motsetning til Ferd-sjefen at en høy grad av statlig eierskap ikke skremmer bort investorene.

- Er Norge et attraktivt investeringsland? Ja, spurte og svarte Bjerke, som selv leder et konsern hvor staten er en stor eier.

Han fortalte at frem til finanskrisen ble han jevnlig spurt av internasjonale kollegaer i finanssektoren om hvordan alt det statlige eierskapet i Norge påvirker virksomheten i negativ forstand.

- Nå er det ingen som spør om det lenger, illustrerte Bjerke, og viste til at storbankene i Europa ikke ville klart seg uten hjelp fra sine land i perioden verdensøkonomien har vært gjennom.

TROR PÅ NORGE: DNBs konsernsjef Rune Bjerke, her fra NHOs årskonferanse, mener Norge blir  sett på som et attraktivt land å investere i.
TROR PÅ NORGE: DNBs konsernsjef Rune Bjerke, her fra NHOs årskonferanse, mener Norge blir  sett på som et attraktivt land å investere i.

- Jeg har ikke opplevd statlig eierskap som problematisk på noe som helst tidspunkt på de fem årene jeg har vært i DNB, selv om staten eier 34 prosent.

- Styre- og konsernledere skal være robuste i møte med eiere som uttrykker meninger. Jeg tror man blir god av å ha eiere som stiller forventninger. Det er heller måten det gjøres på som kan bety noe, mener banktoppen.

På forsiden nå