Holder hele familier i arbeid

Vinsjprodusenten I.P. Huse har økt produksjonen med 40 prosent det siste året. Det sysselsetter hele familier, og bidrar til å holde liv i et lite øysamfunn. I går kveld ble sjefen kåret til «Årets entreprenør» i Norge.

			Inge Huse har utviklet I.P. Huse til å bli verdens største produsent av store ankerhåndteringsvinsjer. I går ble han kåret til "årets entreprenør" i Norge.
Inge Huse har utviklet I.P. Huse til å bli verdens største produsent av store ankerhåndteringsvinsjer. I går ble han kåret til "årets entreprenør" i Norge.

Tenk deg en øy med 1100 små og store innbyggere. Den største private arbeidsplassen der har 120 fast ansatte. Nærmere 100 av dem bor på øya. Slik er situasjonen på Harøya, nord for Ålesund.

–Nesten hver eneste familie på øya har noen som jobber her, forteller daglig leder Inge Huse hos I.P. Huse.

I en alder av 71 år styrer han fremdeles bedriften, som fjerde generasjon Huse på toppen. Og i 2008 har det gått bedre enn noen gang for den familieeide bedriften I.P. Huse. Fra en omsetning på 659 millioner i fjor, har bedriften i år klart å produsere vinsjer for en milliard kroner. Det er fire ganger mer enn for bare tre år siden.

–Men det koster å gire opp. Vi klarer ikke å matche omsetningsøkningen med like stor resultatvekst. Men det blir likevel et brukbart resultat i år også, forteller Huse.

Har én kunde.

Det er offshoreboomen som har gitt bedriften rekordmange kontrakter. Vinsjer for ankerhåndteringsfartøyer og rigger har gått unna som varmt hvetebrød, men bedriften lever en forholdsvis anonym tilværelse ytterst på kysten. Årsaken er delvis at I.P. Huse nærmest er å anse for en produksjonsavdeling for Rolls-Royce Marine – som er bedriftens eneste kunde. Etter hvert som Rolls–Royce har kapret den ene offshorekontrakten etter den andre, har det dryppet voldsomt på I.P. Huse.

–Det er et avhengighetsforhold der begge er vinnere, mener Huse.

Men i går var det Inge Huse som sto på podiet alene, i Oslo Konserthus. Blant 18 kandidater fra hele landet valgte juryen 71-åringen til "Årets entreprenør" i Norge. Nå blir han Norges representant i "World Entrepreneur of The Year" i Monaco neste år, hvor skal han konkurrere sammen med nasjonale vinnere fra 50 andre land. Det er likevel ikke så lett å få Inge Huse til å si så mye om slike priser.

–Det er fint å bli hedret, men bak meg står jo en vanvittig bra gjeng, påpeker han.

Gir øya jobber.

En del av denne gjengen er en annen Huse–familie på Harøya. Da Erling Huse (73) troppet opp hos bedriften første gang i 1950, ante han neppe hvilken posisjon bedriften kom til å få for familien. Ikke bare har han selv, hans far og alle hans seks brødre arbeidet der. To av hans sønner har jobb der i dag, og for ikke lenge siden begynte barnebarnet der som lærling.

–Det er vanskelig å tenke seg Harøya uten I.P. Huse, sier innkjøpssjef Kjell Håvar Huse (45), sønn til Erling.

Ringvirkningene er enorme, ifølge familien. Hjørnestensbedriften holder liv i butikker, kiosker og underleverandører. Og selv om nesten alle ungdommer forlater kommunen når de er ferdig med grunnskolen, vender noen tilbake – til jobb hos I.P. Huse.

–Jeg skal fortsette utdannelsen et annet sted, men jeg kommer nok tilbake, forteller lærling Katrine Huse (19).

Opp fra bølgedal. Men I.P. Huses nesten 100 år lange historie har ikke alltid vært preget av oppturer. På 90-tallet gikk bedriften med underskudd fem år på rad, og det var like før det var kroken på døren. De ansatte fikk permisjonsvarsel, men i løpet av tre uker snudde det og siden har det bare gått en vei.

Oppskriften har vært å satse på kun to produkter: Vinsjer for ankerhåndtering og vinsjer for rigger. Og Inge Huse virker ikke særlig bekymret for at verftenes ordretilgang nå om dagen ikke er like stor som den var i en periode. Egenkapitalen har vokst til 400 millioner kroner, og Huse mener de er godt skodd for tøffere tider.

– Vi har prøvd å bygge opp en så solid bedrift at vi kan følge markedet både opp og ned, sier han

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå