Selger bord for 10.000 - firedobler omsetningen

Utesteder i Oslo firedobler omsetningen på 17. mai - en av bransjens viktigste dager.

FESTDAG: 17. mai er en av utelivsbransjens største dager. Sollihagen firedobler omsetningen på nasjonaldagen, forteller Jørn Morten Grønneberg, en av eierne av utestedet.
FESTDAG: 17. mai er en av utelivsbransjens største dager. Sollihagen firedobler omsetningen på nasjonaldagen, forteller Jørn Morten Grønneberg, en av eierne av utestedet.

På Solli plass i Oslo gjør utestedene seg klare til å ta i mot feststemte nordmenn på bransjens viktigste dag - nasjonaldagen.

Flere tusen champagne-tørste Oslo-borgere vil torsdag strømme til det som også kalles «Lapsetorvet» i bunad og dress. Den tradisjonrike 17. mai-festen i hjerte av hovedstaden er svært innbringende for utestedene som ligger på rad og rekke, i hvert fall hvis solen skinner.

- Det er en ganske stor dag for oss, helt klart. Men det avhenger selvsagt av været – det kan jo ha flere tusen kroner å si. Men blir det godt vær og sol kan omsetningen ligge tett opp mot 2 millioner kroner. Blir det regn derimot kan den fort havne rundt millionen, sier Jørn Morten Grønneberg til E24.

Grønneberg er en av eierne av utestedene La Belle Sole og Sollihagen, som hvert år får tillatelse til uteservering på torvet 17. mai.

Og sånt blir det penger av.

Firedobler omsetningen

Utestedet firedobler omsetningen på nasjonaldagen, sammenlignet med vanlige helger, ifølge Grønneberg.  

Jørn Morten Grønneberg driver flere utesteder og restauranter i Oslo.
Jørn Morten Grønneberg driver flere utesteder og restauranter i Oslo.

- Vi har andre dager som er bra også. Nå synger riktignok La Belle Sole på siste verset, vi har hatt åpent i fem år og nå skal vi rive hele stedet og bygge nytt. Så omsetningen har vært lavere den siste tiden, men en god uke – altså fredag og lørdag - har ligget på rundt 500.000 kroner i omsetning, sier han.

- Så det hjelper helt klart med en 17. mai en gang i året.

Det er nettopp tilgangen til torvet som er utslagsgivende for at omsetning til utestedet firedobler seg.

- Det helt klart den største dagen. Men det er også en spesiell dag, siden vi har et mye større areal å forholde oss til. Vi har deler av «Lapsetorvet» – og det er den eneste dagen i året vi har tilgang til den plassen. Så det er naturlig at 17. mai er den største dagen vi har, sier Grønneberg.

- Avhengig av været

Ved siden av La Belle Sole og Sollihagen ligger Consenzo Brasserie. Også der skyter omsetningen i været. Utestedet arrangerer 17. mai-fest for ellevte året på rad.

- Det er isolert sett den største dagen i året for oss. Og vi dobler omsetningen på 17. mai, litt avhengig av været selvsagt, sier John Dahl Lohne, daglig leder av Consenzo til E24.

- Men folk møter som regel opp med godt mot uansett vær. Vi har en lang tradisjon med denne typen 17. mai-feiring og var en av de som startet dette på «Lapsetorvet». Det er 11. år på rad vi arrangerer, sier han.

Consenzo-sjefen mener flere tusen vil besøke «Lapsetorvet» under den store dagen torsdag - og da blir det trangt om plassen på det lille torvet.

LES OGSÅ: Stordalen holder låvefest - midt i Oslo

Utsolgt for bord

Hos La Belle Sole og Sollihagen har de innført bordreservasjoner mot betaling. Ved en bordbestilling får man med drikkevarer på kjøpet, men det koster noen tusen kroner.

- Vi selger bordreservasjoner. Det koster rundt 6.500 til 10.000 kroner, men da sikrer man bord til 10-12 personer. Man får da en vinpakke og et bord. Det blir på den samme måten som spiseplikt. Vi sikrer at gode gjester får plass, sier Grønneberg til E24.

Grønneberg og co er dagen før dagen utsolgt for bord - bokstavelig talt. Men de er klare til å dytte inn enda flere bord på torvet på Solli plass.

- Vi er utsolgt for bord akkurat nå og har ikke flere bord igjen. Vi skal faktisk ut og kjøpe flere bord, og telt – for det er meldt litt dårlig vær, sier han til E24.

(saken fortsetter under bildet)

GOD STEMNING: På Lapsestorvet på Solli plass i Oslo flokker feststemte nordmenn sammen på nasjonaldagen. Omsetningen til utstedene skyter i været.
GOD STEMNING: På Lapsestorvet på Solli plass i Oslo flokker feststemte nordmenn sammen på nasjonaldagen. Omsetningen til utstedene skyter i været.

20.000 for et bord

Utestedet Soliis ligger ved siden av Consenzo. Til NRK forteller daglig leder, Nicklas Gröning, at de selger «festpakker» med bord, servitør og egen vakt.

Ifølge Gröning punger festglade folk mer enn gjerne ut 20.000 kroner for å sikre seg et bord på nasjonaldagen:

- Du havner minst på 20.000 kroner. Vi spesialtilpasser pakker etter det gjestene ønsker, og 17. mai på Solli plass er den kuleste dagen på året å gå ut, sier daglig leder Nicklas Gröning til NRK.

Han legger til at det som regel er grupper på 20 personer som bestiller disse pakkene.

Det har så langt ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Gröning.

- Slik holder ikke vi på

I motsetning til konkurrentene på Solli plass selger ikke Consenzo «champagne-pakker» med kelnere og vakter:

- Vi selger ikke pakker med champagne og slikt. Slik holder ikke vi på. Det er viktig for oss at tilbudet er det samme hvert år. Vi har bordreservasjon som vi har ellers i året. Vi har mange av de samme gjestene som forhåndsbestiller bord, og vi tar ikke betaling, sier Dahl Lohne til E24.

Consenzo-sjefen gleder seg til 17. mai-feiringen på Solli plass i hovedstaden, selv om myndighetene har prøvd å legge en demper på festen:

- Det som er trist er at myndighetene har satt en stopper for russen. Hvert år har vi hatt «Årets russebuss» utenfor som har spilt musikk og laget god stemning. Russen tok veldig hensyn og oppførte seg eksemplarisk – det var aldri noe bråk. Så det er synd myndighetene stoppet den delen av feiringen som vi har hatt i seks-syv år, sier John Dahl Lohne til E24.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå