Flemming Bordoy om Grønt Norge: - Jeg har nok vært naiv

Waleed Ahmed lurte alle da han snakket om Grønt Norges gigantavtaler verden over. Partneren Flemming S. Bordoy (20) sier han var intetanende om at han var del av at luftslott.

- IKKE SETT EN KRONE: E24 møtte Grønt Norge-medgründer Flemming S. Bordoy. Han sier han ikke har fått en krone ut av prosjektet.
- IKKE SETT EN KRONE: E24 møtte Grønt Norge-medgründer Flemming S. Bordoy. Han sier han ikke har fått en krone ut av prosjektet.

Siden oppstarten i 2010 har de to unge gründerne Waleed Ahmed og Flemming S. Bordoy blitt hyllet av både politikere, næringslivsfolk og media for sin solcellelader til iPhone. Riktignok snudde dette da salgssjefen ved fabrikken i Kina hevdet at selskapet er en bløff, og Ahmed senere innrømmet at han har løyet på seg avtaler med store selskaper.

Bordoy sier nå - i sitt første intervju med media etter avsløringen - at også han ble ført bak lyset.

- Jeg vurderte å ikke snakke med media, men det heter at den som tier, samtykker. Når han sier så mye dumt til pressen, har jeg ikke noe annet valg enn å gå ut og forsvare meg. Dessuten har media på en måte hjulpet meg. Jeg hadde nok aldri fått vite om løgnene hvis det ikke var for de artiklene som har blitt skrevet den siste tiden, sier Bordoy til E24.

Får ikke kontakt

Bordoy sier at han den siste tiden har gjort gjentatte forsøk på å få tak i Ahmed for å diskutere situasjonen med ham.

- Jeg har ringt flere ganger og sendte også en epost etter at den første negative artikkelen var publisert, men han har foreløpig ikke hørt av seg. Nå har jeg gitt ham skriftlig beskjed om at jeg ikke lenger ønsker å ha noe med selskapet å gjøre, sier Bordoy.

- Men jeg ønsker ikke at folk skal tro at jeg fraskriver meg alt ansvar. Jeg har nok vært naiv og godtroende og burde ha sjekket ting nøyere, men jeg har ikke løyet. Jeg har handlet i godt tro, legger han til.

- Har innrømmet én løgn

Det var i 2009 at den gangen 17 år gamle Ahmed og Bordoy først snakket om et samarbeid. Ahmed har tidligere fortalt til pressen at de lå på en strand i Dubai og snakket om mobilladere, da de kom på ideen om en solcellelader til iPhone. Bordoy har en annen versjon.

- Han kom på ideen, og kom til meg fordi han trengte en samarbeidspartner. Det første stedet vi snakket sammen om dette var på McDonald's i Ski, sier han.

Bordoy sier han aldri har vært i Dubai, selv om Ahmed sa dette da de ble intervjuet av Østlandets blad i 2010. Ifølge Bordoy er dette den eneste gangen Ahmed har innrømmet å ha løyet.

- Etter intervjuet konfronterte jeg ham med dette og fortalte at jeg var sur på ham, hvorpå han sa at det var bra for imaget vårt. Jeg var ikke enig i at vi skulle lyve, men gjorde ikke noe større nummer ut av det. I ettertid ser jeg at jeg burde ha brutt inn og fortalt sannheten, sier han.

SAMMEN: Her er Waleed Ahmed og Flemming Bordoy sammen da Grønt Norge tok Norge med storm.
SAMMEN: Her er Waleed Ahmed og Flemming Bordoy sammen da Grønt Norge tok Norge med storm.

Hadde tillit

Til tross for at Ahmed den gangen «pyntet» på historien om dem, sier Bordoy at han aldri har ment det har vært grunn til å tro at partneren løy om avtaler med store selskaper som Telenor og AT&T.

- Har du noen gang bedt om dokumentasjon eller på andre måtet undersøkt avtalene han har snakket om?

- Jeg har stilt flere spørsmål om ulike ting forbundet med selskapet, men har alltid fått gode forklaringer. Jeg ba også om å få regnskapet dokumentert. Det ble mye frem og tilbake, men jeg fikk det aldri. Han var flink til å forklare og jeg stolte på at han fortalte meg sannheten, sier Bordoy.

- Jeg oppfattet ham innimellom som virkelighetsfjern, fordi han hadde så høye mål og så stort pågangsmot. Han var uredd og ringte rett til direktører i store selskaper. Riktignok har det ikke vært noen større hendelser som har gjort at jeg har følt at jeg ikke bør stole på ham, legger han til. 

- Sa nei til nytt prosjekt

Ifølge Bordoy har hans oppgaver gått ut på å blant annet å skrive forretningsplan og å søke Innovasjon Norge om midler. Han sier han har vært med på noen få møter, men ikke har hatt noe å gjøre med gjennomføringen av avtaler verken i inn- eller utland.

- Ahmed er språkmektig, og vi var enige om at det var best at han håndterte dette. I tillegg har jeg vært i Forsvaret siden januar 2011 og måtte blant annet droppe et møte med Telenor, noe jeg var svært skuffet over. Riktignok stolte jeg på at Ahmed håndterte det fint alene og at jeg fikk presentert sannheten når han refererte fra møtene, sier han.

Han sier han var med Ahmed til USA vinteren 2010 og en gang høsten 2011. I sistnevnte møte traff de ifølge Bordoy blant andre forretningsmannen Ted Turner for å diskutere mulighetene for å få produsert og selge en EKG-hanske. Ahmed har tidligere uttalt at hansken måler puls og sender informasjonen videre til en datamaskin.

- Jeg hadde riktignok ingen god magefølelse når det gjaldt denne ideen, og takket nei til å være med på prosjektet. Derfor var det også bare Waleed som skrev under på denne avtalen, sier han.

Senere ble Grønt Norge saksøkt av legemiddelfirmaet Affirmative Solutions, som hevder at de aldri fikk betalt for en levering på flere titalls tusen hansker.

Vil beklage til kronprinsparet

Ifølge Bordoy har Ahmed flere ganger reist til utlandet alene i forbindelse med Grønt Norge. Bordoy sier han selv har sett stempler fra Kuwait og De forente arabiske emirater. Ahmed skal også ha reist alene til USA. I media har Ahmed hevdet at ideen har blitt svært godt mottatt i både Kuwait og USA. Han har også snakket om møter med flere toppledere.

- En av gangene skulle han møte folk fra kongressen, og da ble det visstnok snakk om at det var mulig å få et møte med Barack Obama. Så vidt jeg vet ble det aldri noe av dette, sier han.

Ahmed har også fortalt media om planlagte møter med Obama, George Bush og Bill Clinton, men da E24 spurte om møtene noen gang ble gjennomført svarte han at han ikke følte seg forpliktet til å svare på dette.

Det er riktignok dokumentert at Ahmed og Bordoy fikk møte kronprinsparet som følge av den antatte suksessen.

- Vi fikk møte kongefamilien på grunn av noe som bare var løgn. Det er helt forkastelig. Jeg har planer om å skrive et brev til dem hvor jeg beklager dette, sier Bordoy.

- Ikke fått en krone

I et intervju med E24 forrige uke uttalte Ahmed at alt han bryr seg om er at han har tjent gode penger på selskapet. Han hevdet også at han har kjøpt seg en Porsche til 1,5 millioner kroner, og at denne er finansiert med Grønt Norge-penger.

Les også: Her motsier Grønt Norge-gründeren seg selv

Da E24 spør hvor mye Bordoy har tjent på selskapet, forteller han at han ikke har sett noe til pengene i det hele tatt.

- Jeg så at han la ut en kontoutskrift på bloggen sin. Den viste at han hadde rundt 13 millioner norske kroner. I tillegg sier han at han har kjøpt seg en Porsche. Alt dette fikk jeg vite via media. Selv har jeg ikke fått en krone. Da er det utrolig provoserende at han, så avslørt som han er, er såpass rappkjeftet i media og skryter av pengene sine både her og der, sier Bordoy.

Han legger til at han egentlig har krav på 40 prosent av inntektene, ifølge en avtale de inngikk ved oppstarten,

- Men nå er ikke det viktig. Jeg vil bare få ryddet opp i dette, sier Bordoy, som legger til at han ikke forstår hvor partneren har fått pengene fra.

- Han har jo innrømmet at de fleste avtalene er bløff. Riktignok hevder han fortsatt at vi har solgt 45.000 enheter i Kuwait, men verken jeg eller andre har sette dokumentasjon på dette - selv om jeg som sagt har bedt om å få regnskapet dokumentert. Jeg vet dessuten ikke om ett utsalgssted, sier Bordoy.

STOLT VINNER: Høsten 2011 ble hedersprisen Pride of Performance overrakt Waleed Ahmed av selveste Oslo-ordfører Fabian Stang. Nå risikerer gründeren av Grønt Norge å måtte levere prisen tilbake.
STOLT VINNER: Høsten 2011 ble hedersprisen Pride of Performance overrakt Waleed Ahmed av selveste Oslo-ordfører Fabian Stang. Nå risikerer gründeren av Grønt Norge å måtte levere prisen tilbake.

Frykter fremtiden

Den siste tiden har han fått mange ubehagelige henvendelser og spørsmål rundt Grønt Norge.

- Folks tillit til meg er naturlig nok svekket. Jeg forsøker så godt det lar seg gjøre å svare på de mange spørsmålene folk stiller, men det er vanskelig å bevise at jeg ikke har visst om løgnene, sier han.

20-åringen frykter nå at Grønt Norge-rotet vil få konsekvenser for ham i lang tid fremover.

- Hvis for eksempel en potensiell ny arbeidsgiver gjør et søk på mitt navn på nettet, er det jo dette han finner. Jeg hadde sett for meg en karriere i Forsvaret, men det står nå i fare for å gå i vasken, forklarer han.

Han legger ikke skjul på skuffelsen over kompisen og selskapspartneren.

- Jeg trodde jeg hadde vært med på å skape noe og følte en stolthet over å være en del av Grønt Norge. Så viser det seg at alt bare var et luftslott, sier han.

- Jeg forstår ikke hvordan han kunne lure meg og mange andre på denne måten.

Ahmed: - Ikke riktig

E24 var torsdag i kontakt med Waleed Ahmed, som mener Bordoys uttalelser ikke medfører riktighet. 

- Han har visst om alle problemer i selskapet og har fått sin del av potten. Han har også fått muntlig beskjed om at selskapet var solgt og sa at det var OK, sier Ahmed.

Han ønsker å nevne hvor mye Bordoy har fått betalt.

Han hevder også at Bordoy aldri har gitt ham beskjed om at han ikke ønsker å være en del av Grønt Norge lenger, eller at han har forsøkt å kontakte ham etter den negative omtalen i media.

- Jeg kan ikke se at han har verken ringt meg eller sendt meg noen epost, sier han.

Les også:

På forsiden nå