Flere på julereiser til utlandet

Å komme seg vekk noen dager fra det norske julekjøpsrushet, for å oppleve utenlandsk julestemning, blir mer og mer vanlig – likeledes en lengre utenlandstur så snart julaften er feiret.

– Det er blitt slik – shopping oppleves mer spennende i utlandet. Det oppfattes også billigere, og det er det også i noen grad. Dessuten mener mange at det er befriende å oppleve en annen julekultur, blant annet den man finner i for eksempel middelalderbyer i Tyskland, sier HSHs direktør for reiser utland, Rolf Forsdahl, til NTB.

HSHs medlemmer innen reisebransjen mener at vel 250.000 av oss kommer til å reise på utenlandsferie rundt jul og nyttår i år. Det er 8-10 prosent økning i forhold til tilsvarende reiser i 2008.

Forholdsvis få

I den store feriesammenheng er imidlertid ferieturer før og etter jul en relativt begrenset foreteelse. De av oss som ferierer, foretar nærmere 3 millioner turer i året. Og da blir vår reiseaktivitet i det som kalles jule- og nyttårsperioden liten – rundt 6-7 prosent av det totale.

– Tallene overrasker bransjen en smule. De uttrykker en helt annen reiseaktivitet enn det befolkningen fortalte oss om i juni under finanskrisen. Julereiser skulle reduseres dersom tidene ble opplevd som usikre, sa folk. I stedet opplever vi en reiselyst som er på nivå med toppåret 2007, sier Forsdahl.

Les også: Julehandelen er i gang

Julemarkeder

Når det gjelder julen skiller reisebransjen mellom kortreiser, som skjer i perioden fra november til lille julaften, og langreiser som avvikles i forbindelse med jule- og nyttårshelgen.

De kortere reisene vil i år omfatte rundt 100.000-125.000 reisende, og inkluderer shoppingbyer som London, Berlin og Amsterdam. Også Bangkok har meldt seg på som kortferieby.

Hovedstedene i Europa lokker med store, elegante shoppingstrøk, og tjener på at nordmenn gjerne vil legge noe under juletreet som ikke er kjøpt i Norge. Og det er ikke å komme fra at prisene for flytransport har en vesentlig betydning for valg av reisemål, sier Forsdahl.

– Vi har fått sans for den tyske tradisjonen med julemarkeder. Folk jakter kanskje på det særegne, andre dufter og lyder, og finner fram til middelalderbyer som de kanskje aldri har hørt om før. Statistisk er Celle, Hildesheim, Leipzig og Trier de mest populære, sier Forsdahl.

Langreisene

Kanariøyene står først på ønskelisten for dem som vil holde seg unna norsk jule- og nyttårsfeiring. Madeira er også et populært reisemål, men ellers er det størst økning til New York og Bangkok for dem som vil på langreise, og det er også markert økning til Egypt, opplyser Forsdahl.

– Vi regner med at omtrent like mange som reiser på korttur, spanderer langreise. De søker en alternativ jule- og nyttårshøytid og en varm start på det nye året.

I 2008 brukte vi i alt 751 millioner kroner på feriereiser, derav 515 millioner på reiser til utlandet. Dette var nok reiser som ble planlagt og betalt før finanskrisen gjorde seg merkbar. Men erfaringer det siste året tilsier at vi nok har opprettholdt reiseaktiviteten, men at vi oftere velger noe rimeligere reisemåte og rimeligere overnatting.

Til forsiden

På forsiden nå