Forsvaret kjøper logistikkskip til 1,3 milliarder kroner

Sørkoreanske Daewoo har fått oppdraget med å bygge skipet.

<p><b>STOR DONING:</b> Forsvarets nye logistikkskip blir det desidert største fartøyet i Sjøforsvaret.</p>

STOR DONING: Forsvarets nye logistikkskip blir det desidert største fartøyet i Sjøforsvaret.

Det nye skipet skal erstatte to eksisterende forsyningsskip og blir det største marinefartøyet i Norge – nesten fem ganger større enn fregattene det skal forsyne.

Dimensjonene er imponerende: 26.000 tonn, 170 meter langt og med en grunnbesetning på 43.

I tillegg er det rom for en tilleggsbesetning på 116 personer pluss 48 pasienter når det brukes som hospitalskip.

Kontrakten på det nye skipet er verdt hele 1,3 milliarder norske kroner.

Halve jorden rundt

– Anskaffelsen er en viktig del av den pågående moderniseringen av Sjøforsvaret, og vil styrke den operative evnen. Dette er et nødvendig støttefartøy for å gjøre marinen og NATOs flåtestyrker i stand til å operere over tid både i hjemlige og internasjonale farvann, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

For å klare denne oppgaven har skipet stor lastekapasitet, både for drivstoff og andre forsyninger. Konteinere, kraner og helikopterdekk skal sørge for lasting og lossing, og med en rekkevidde på 10.000 nautiske mil, kan skipe seile bokstavelig talt halve jorden rundt før det må til kai.

Og selvfølgelig skal skipet utstyres med det meste og det beste av kommunikasjons- og navigasjonsutstyr.

Alt dette er nødvendig fordi «økt deltakelse i internasjonale operasjoner [har] ført til et økt behov for logistikkstøtte til maritime styrker utenfor og borte fra egne baser», som det heter i Forsvarets bakgrunnsmateriale.

LES OGSÅ: Terrorfaren på norsk sokkel: – Et begrenset antall liv vil gå tapt

Gjenkjøp

Sørkoreanske verft og industribedrifter har lenge vært pålitelige leverandører til norske rederier og til offshorenæringen, men det er første gang Forsvaret inngår en større kontrakt med et selskap fra det asiatiske landet.

En klausul pålegger Daewoo å finne norske partnere eller på annen måte bidra til verdiskaping i Norge som tilsvarer verdien av kontrakten.

– Gjenkjøpsavtalen gir muligheter for norsk industri, og vi håper at dette også vil bidra til økt handel av forsvarsmateriell med Sør-Korea og andre asiatiske land, sier forsvarsministeren.

Det nye fartøyet skal levers i oktober 2016, og planen er at det skal være i operativ drift etter en testperiode på ett år. 

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå