Frykter for familierederiets fremtid

Søskenkrangelen i I.M.Skaugen fortsetter.

HAR LEVERT ANKE: Morits Skaugen Jr. i Alcides.
HAR LEVERT ANKE: Morits Skaugen Jr. i Alcides.

I den bitre striden mellom Eva Skaugen (58) og søsknene Morits Skaugen jr. (55), Elenor Falkenberg (63) og Monica Skaugen (56), ble Eva Skaugen tilkjent 40 millioner  av Oslo Tingrett.

Den ferske anken fra søsknenes selskap Alcides er nå sendt Borgarting lagmannsrett, melder Dagens Næringsliv.

- Rederbedriften som i dag drives av I.M Skaugen har pågått siden 1916, det vil si i snart 100 år. En alternativ avvikling av rederdriften I.M Skaugen vil være urimelig, og en skade for samfunnet, selskapets eiere og dets ansatte, skriver advokat Frode Elgesem i anken, ifølge DN.

Bor på et lager

Saken har vekket mye oppmerksomhet fordi Eva Skaugen arvet verdier til 400 millioner kroner, med tilsvarende formueskatt som hun ikke har økonomi til å håndtere. Hun bor derfor på et lager, etter å ha krevd innløsning av verdiene i en årrekke.

Da Tingretten i sommer kom med sin kjennelse i hennes favør, var ikke Alcides sin advokat i tvil om at de skulle anke saken videre.

- Dommen er skuffende, sa advokat Frode Elgesem til E24.

Det er den yngste broren Morits Skaugen Jr. som driver rederiet, gjennom søsknenes felleseide selskap Alcides.

Les mer:

Uenig på alle punkter

Advokaten var uenig med retten på de fleste punkter:

* Det er ifølge ham ikke grunnlag for innløsning av aksjene. Eva Skaugen burde etter hans syn forsøke å selge sin andel i familievirksomheten uten å gå rettens vei.

* Mens Eva Skaugens side hadde begrenset verdien av hennes eierandel oppad til 90 millioner kroner, mener søsknenes side at den reelle omsetningsverdien av andelen er lavere enn de 40 millioner kronene retten fastslår.

* Elgesem bestrider Eva Skaugens påstand om at søsknene hennes har skaffet seg fordeler og misbrukt sin innflytelse over familiens virksomheter. Retten ga henne medhold i at Morits Skaugen og en svoger som også er involvert i forretningene har fått urimelig høye honorarer for sin forvaltning av familiens verdier.

På forsiden nå