– Google og Tencent vil unngå en blodig krig

Salvador Baille tror teknologigigantenes nye samarbeid kan få store konsekvenser for internettøkonomien – og ber norske investorer være på vakt. 


<p><b>KRIG:</b> Konkurransen blant de store internettaktørene er nådeløs. Nå satser Google og Tencent sammen i Kina. Her er sjefen for sistnevnte, Pony Ma, under Fortune Global Forum i Kina før jul i fjor. </p>

KRIG: Konkurransen blant de store internettaktørene er nådeløs. Nå satser Google og Tencent sammen i Kina. Her er sjefen for sistnevnte, Pony Ma, under Fortune Global Forum i Kina før jul i fjor. 

– Begge sider av bordet vil inn i hverandres regioner. Nå innser Google og Tencent at de må samarbeide for å unngå en blodig krig, sier konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille, til E24. 

Han mener den nye patentavtalen mellom selskapene kan være en vinn-vinn-situasjon.

– Hvis dette fører til et bredere samarbeid, så kan det være bra for begge to. Tencent vil åpne en dør inn i vesten for å kunne spre sitt innhold i nye kanaler, mens Google er på jakt etter nytt innhold til YouTube, som er i full krig med Amazon Prime Video og Netflix, for å tjene penger på reklame eller abonnement. 

 <p>Konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille.</p>

Konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille.

– Google har ikke noe valg

Patentavtalen er et åpenbart steg i Googles nye Kina-strategi, mener Baille, og peker på at etiske hensyn nå har måttet vike for realisme på grunn av nådeløs konkurranse.  

– Google vil selvfølgelig inn i Kina som alle andre. Apple, for eksempel, vil gå inn for enhver pris, men Google har derimot vært utestengt i lang tid fordi kineserne vil ha en viss form for sensur og beskytte sin egen store søkemotor Baidu. 

En samarbeidsavtale med en kinesisk gigant som Tencent – et «monster av et selskap» som er «overalt» – er én måte å komme seg inn igjen på markedet etter en periode ute i kulden. 

– Patenter er et fint sted å starte, så de ikke blir beskyldt for å misbruke kinesiske patenter og havner i en umulig situasjon. Den neste vekstbølgen kommer i Kina, så de har egentlig ikke noe valg.

– Ikke uskyldig i det hele tatt 

Analytikeren tror avtalen mellom verdens nest største og femte største selskap kan få store konsekvenser for internettøkonomien og anbefaler derfor norske investorer å følge nøye med på utviklingen. 

– Patentavtalen fremstår kanskje som uskyldig, men den er ikke uskyldig i det hele tatt. I ytterste konsekvens kan vi se en joint venture fra Google og Tencent. Google kompenserer for øyeblikket med økt volum fordi at «cost per click» går ned rundt 20 prosent i året, men det vil avta før eller siden. Hvis Google nå får fotfeste i Kina, kommer det til å påvirke veksten til selskapet, men Baidus sterke posisjon gjør det hele usikkert. 

– Forsøker Google og Tencent å ta over verden? 

– Jeg vet ikke om de forsøker å ta over verden, men de er blant selskapene som nå eier internett. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå