– Norske gründere jobber ikke nok

Fredrik Thomassen gjør suksess i Silicon Valley med bedriften Konsus. Han har ett klart råd til norske gründere. 


<p>TJENESTER PÅ NETT: Fredrik Thomassen i Konsus kobler frilansere og bedrifter verden over.</p>

TJENESTER PÅ NETT: Fredrik Thomassen i Konsus kobler frilansere og bedrifter verden over.

– Jeg vil si at norske gründere ikke jobber nok. I California blir det et større fokus, og mer jobbing, sier daglig leder og medgrunnlegger av Konsus, Fredrik Thomassen.

Gründerbedriften hans er basert både i Oslo og i Silicon Valley i San Francisco, og lanserte nettsiden i henholdsvis august og januar de to stedene.

Thomassen mener en av de største forskjellene mellom Oslo og Silicon Valley er arbeidsmengden oppstartsbedrifter tar på seg.

Han viser til bedriftens samarbeidspartner i USA, Y Combinator.

– Våre partnere i Y Combinator, for eksempel, jobber hele tiden og er alltid på ballen. Hvis det skjer noe nytt, er de aggressive til å plukke opp den nye trenden, sier han.

I Oslo er det foreløpig roligere, mener han. I loftslokalene selskapet leier plass i av Try på Egertorget, er det mye areal til overs.

– Du kan jo se her, det er jo ingen her utenom oss, sier Thomassen, og slår ut med armene.

Globaliserer tjenestemarkedet

Ideen bak Konsus, som nylig ble omtalt i magasinet Forbes, er å outsource konsulenttjenester til frilansere verden over.

Thomassen har selv jobbet som konsulent i McKinsey, hvor de hadde en lignende ordning som den de nå har lansert.

– I McKinsey i Oslo kunne vi sende en PowerPoint til India over natten, der de fikset den opp slik at vi kunne imponere kunder med den neste dag, sier Thomassen.

– Vi tenker å generalisere det konseptet. Vi vil lage en markedsplass for alt som kan gjøres på nett, sier han.

Foreløpig kan man bestille webdesign, grafisk design, Powerpoints, skriving av tekst, og inntasting av data.

– Vi tenker dette er tredje steg i virtualiseringen av goder. Først var det musikk og lignende, så kom varehandelen på nett, og nå seiler tjenesteøkonomien opp, sier Thomassen.

– Dette er globalisering i praksis. Vi håper på et hundre prosent globalt virtuelt marked for arbeid, sier Thomassen.

Innpass i Silicon Valley

I USA har selskapet fått backing fra prestisjetunge Y Combinator, omtalt av businessmagasinet Fast Company som verdens mektigste oppstartsinkubator. Blant suksesselskapene som har vært innom Y Combinator er blant annet navn som Dropbox, Airbnb og Reddit.

– Vi søkte bare om støtte på nettsiden deres, som alle andre. Vi ble kalt inn til et intervju som tok ti minutter, og fikk innpass, forteller Thomassen.

Inkubatoren bidrar med å skyte inn 120.000 dollar, eller i overkant av en million norske kroner, i selskapet. I tillegg gir de råd og veiledning, samt tilgang til et verdifullt nettverk.

– De hjelper oss med strategi og å finne ut hvem vi er. I tillegg introduserer de oss for investorer. Der er det mange tusen om beinet, så det kommer godt med, sier Thomassen.

Hvis han skal gi et råd til andre gründere i startfasen er det å fokusere på produktet, samt å vokse.

– Det er lett å kaste bort tiden på forskjellige arrangementer og lignende som kan virke relevant. Men i starten må man utvikle produktet fjorten timer om dagen, syv dager i uken, sier han.

Frilansere i lavkostland

Konsus har vokst fra å ha omtrent 50 frilansere tilknyttet seg på slutten av fjoråret, til å ha rundt 200 i dag. Arbeiderne er ofte i lavkostland.

– Vi jobber mye i utviklingsmarkeder, og knytter de til et globalt marked. Vi kobler dem til bedrifter i Europa og USA, sier Thomassen.

Som et eksempel trekker han frem et firma som ville plotte en masse geografiske lokasjoner inn i en app. Til den oppgaven satt Konsus sammen et lag på 25 arbeidere i Indonesia til å taste dem inn for hånd.

– Ser du noen problemer med å globalisere arbeidsmarkedet på denne måten?

– Det spørs hvem du har sympati med. Det er helt klart dårlig for dem som lever av tilsvarende arbeid i Norge, men det er bra for arbeiderne i utviklingsland. I tillegg kan norske arbeidere bli mer produktive på denne måten. For det tredje gir det flere muligheten til å jobbe frilans hvis de vil det, sier Thomassen.

Han mener arbeidsformidlere på nett har mye å lære av fagforeninger.

– Vi gir våre ansatte en inntektsgaranti i dag, og håper å også kunne gi forsikring og pensjon i fremtiden. Vi oppfordrer også alle våre medlemmer til å bli med i en forening for frilansere. Jeg tror fagforeninger kan spille en viktig rolle i denne utviklingen globalt, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå