Tschudi og amerikansk gruvefond vil gjenopplive Sydvaranger

Etter at Felix Tschudi kjøpte Sydvaranger-gruven etter konkursen i 2015 håper man nå å starte gruvedriften opp igjen neste år. Tschudi har nemlig fått en amerikansk gruveinvestor med på laget for det som kan ende som en investering på halvannen milliard kroner.


<p>Felix Tschudi, investor.</p>

Felix Tschudi, investor.

Sydvaranger AS har nå inngått en avtale med det amerikanske investeringsfondet Orion Mine Finance om å utvikle jernmalmressursene i Sydvaranger Gruve.

Målet er å gjenoppta gruvedriften allerede neste år, men det avhenger av at man sikrer en driftskonsesjon med «tilfredsstillende vilkår» innen kort tid, og at Orion-fondets investeringskomité gir et endelig klarsignal.

Det kommer frem i en pressemelding fra Sydvaranger AS onsdag.

Investor og skipsreder Felix Tschudi gikk i 2016 inn via sitt Tschudi Group og kjøpte ut Sydvaranger-gruven fra konkursboet. Gruven var tidligere eid av det australske gruvekonsernet Northern Iron.

Orion opplyser at de gikk inn med et lån på 20 millioner dollar (168 millioner kroner) i mai i år, men det kommer ikke frem hva Orion og Tschudi Group nå planlegger å investere.

Milliardinvestering

Ifølge Felix Tschudi innebærer avtalen med Orion «en fullfinansiering av Sydvaranger for gruvens levetid», uten å nevne noen sum.

Etter det E24 får opplyst regner partene med at det må investeres et sted rundt 1,5 milliarder kroner for å få gruvedriften i gang for fullt, men de endelige beregningene er ikke klare ennå.

– Vi er svært glade for å ha funnet en solid partner for det neste kapittelet i Sydvarangers historie. Vi kjøpte Sydvaranger fra konkursboet i april 2016. Siden da har fokuset vært på å gjennomføre en omfattende planlegging og det forberedende arbeidet som er nødvendig for å sikre at Sydvaranger blir en suksess også på lang sikt, sier Felix Tschudi i en uttalelse og fortsetter:

– Det er betryggende at Orion viser at de deler dette grunnsynet ved å støtte oss slik at planene blir mest mulig gjennomarbeidet før oppstart.

Michael Barton, investeringsansvarlig i Orion, sier i en uttalelse at fondet vil være en langsiktig partner etter oppstarten neste år:

– Sydvaranger-prosjektet har alle forutsetninger for å bli et vellykket gruveselskap med sin, i verdenssammenheng, unike infrastruktur, gode logistikk og høykvalitets malm. Vi støtter Sydvarangers ledelse og deres robuste plan for å utvikle gruven på en langsiktig og bærekraftig måte.

Styreleder Peter Steiness Larsen i Sydvaranger sier at det fortsatt er Tschudi Group som eier gruveselskapet, og at Orion så langt har bidratt med finansiering for at de forberedende arbeidene kan gjennomføres.

– Men i neste fase vil de komme inn på egenkapitalsiden og dette er jo et partnerskap, sier Steiness Larsen til E24, og legger til at den endelige eierfordelingen mellom Tschudi og Orion fortsatt ikke er avklart.

– Hvor mye må investeres?

– Det er et arbeid som pågår og vi har selvfølgelig noen estimater, men vi jobber med å finjustere og oppdatere tallene. Så det er litt tidlig å gi et konkret tall, men det er i området halvannen milliard, sier han.

Kan trenge 400 ansatte

– Dere sier at dere må få på plass en tillatelse for at gruven kan startes neste år, men er all infrastrukturen klar?

– Ja, i stor grad. Vi har gjort mye de siste par årene for å opprettholde anleggenes stand. I høst har vi også skiftet hundrevis av sviller på jernbanen, vi har ISO-sertifisert havneanlegget og vi har gjort mange andre oppgraderinger av anleggene og utstyret knyttet til gruven, sier Steiness Larsen.

Mens det i dag jobber 32 personer i Sydvaranger-selskapet tror eierne at de vil trenge opp mot 400 ansatte når gruven er i full produksjon igjen.

Per i dag jobber de 32 ansatte med vedlikehold og forberedelser til at driften skal gjenopptas.

Administrerende direktør i Sydvaranger AS, Antony Heitmann Beckmand, sier at de har fått sterk støtte fra både ordfører Rune Rafaelsen, Sør-Varanger Utvikling, lokale leverandører, DNB, Swedbank og LO.

– Vi er også veldig klar over og svært takknemlige for støtten vi hele tiden har
hatt i lokalsamfunnet, noe som er en viktig grunn til at vi har kommet hit vi er i dag, sier han i en uttalelse.

Kontrasten er stor til situasjonen i 2015 da gruvekonkursen var et faktum og 400 mistet jobben.

I midten av oktober det året ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember.

Det var da australske Northern Iron som drev gruven, etter at de gjenopptok produksjonen i 2009. Gruven ble første gang satt i verk i 1906, men ble avviklet i 1996 før australierne altså kom inn og startet opp igjen i 2009.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå