Han er skattelistens yngste milliardær

Salmars børssuksess økte frykten for svimlende arveavgift, og gjorde laksekronprins, Gustav Magnar Witzøe (20), til mangemilliardær i en alder av 18 år. 

<p><b>IKKE BARE STAS Å VÆRE YNGSTE MILLIARDÆR:</b> Gustav Magnar Witzøe forteller at offentliggjøringen ikke er noe han har gledet seg til.</p>

IKKE BARE STAS Å VÆRE YNGSTE MILLIARDÆR: Gustav Magnar Witzøe forteller at offentliggjøringen ikke er noe han har gledet seg til.

Det er ikke mange 20-åringer som kan sprelle hele veien til banken. Men det kan annengenerasjons gladlaks, Gustav Magnar Witzøe, som står oppført med ligningsformue på 2,5 milliarder kroner. 

LES OGSÅ: Katharina (18) sendte pappaen ned fra toppen av rikinglisten

- Det er jo ikke sånn at jeg har så mye penger på bok, selv om folk kan komme til å tro det, sier han til Adresseavisa

Han har møtt avisen sammen med daglig leder i Kverva, Helge Moen, for å kommentere ligningstallene som viser at han er Norges yngste milliardær. E24 har ikke lyktes å komme i kontakt med Witzøe.

I 2012 hadde han en inntekt på over 60 millioner kroner, men den gikk utelukkende til å betale formueskatt, ifølge Moen, som mener at skatten begrenser potensialet til næringen.

Selv om han er den yngste milliardæren på årets skattelister, betyr ikke det at han er landets yngste milliardær. Personer under 17 år får i dag sin formue lignet på foreldrene.

LES OGSÅ: Gustav Witzøe (20) er god for 5 milliarder kroner

- Lært mye om laks

Rikdommen er arvet fra laksegründer Gustav Witzøe, som opprettet Kvarva, familieselskapet med en eierpost i lakseoppdrettselskapet Salmar på 53 prosent.

Men i motsetning til de mest profilerte milliardarvingene i landet, er det lite som tyder på at junior har fått smaken på champagne og jetsett.

Den unge trønderen har nemlig jobbet som røkter i familiebedriften på Frøya et års tid, etter han gikk ut av videregående i Trondheim i 2012.

Denne høsten er han tilbake på videregående i Trondheim for å ta opp fag. 

– Jeg har hatt et kjempeår, og lært mye både om laks og om næringen. Jeg rakk å være med på alt av operasjoner, både utslakting og utsett av ny fisk, sier han til Adressaavisa.

LES OGSÅ: Far og sønn topper inntektslisten

Veien er ikke lagt

Det er ingenting som tilsier at formuen til Norges yngste milliardær kommer til å krympe med det første.

De gode tidene i oppdrettsbransjen har satt sitt preg på Salmar, som bare blir mer eventyrlig for hvert kvartalsresultat. 

Konsernets driftsinntekter utgjorde 1,43 milliarder kroner annen kvartal, en økning på 70 prosent fra samme kvartal i fjor, da omsetningen endte på 843 millioner kroner.

LES OGSÅ: Dette er Norges 100 rikeste

Den verdijusterte egenkapitalen i Witzøe-familiens investeringsselskap Kverva gikk opp til 5,5 milliarder kroner i mai, ifølge Finansavisen. 

Dermed var det kanskje klokt tenkt av far og Kverva-gründer Wirzøe ved utgangen av 2011, å overføre  nesten samtlige av sine Kverva-aksjer til sønnen, for å slippe en eventuell bombe av arveavgift.

- Det ville trolig betydd mye mer i arveavgift, og særlig etter hvert som papirverdiene på børsen eventuelt hadde økt, har Witzøe senior tidligere uttalt til Adresseavisen.

Beslutningen om å overføre aksjene til sønnen var imidlertid ikke enkel.

– Hvis det oppleves naturlig, kan det bli slik. Men jeg føler ikke det er en vei som er bestemt for meg allerede. Jeg må i så fall bygge den nødvendige kompetansen. Jeg kan ikke bare komme inn og si «hei, jeg skal ta over», sier Witzøe junior.

Witzøe senior har fortsatt eierskap i nesten samtlige aksjer i holdingselskapet Kvarv, og har dermed full kontroll over Kverva.


På forsiden nå