Headhuntet av sin egen hode-jeger

Statoils hodejeger med millionbånd til Johan Fr. Odfjell.

Hodejegeren som ble håndplukket av valgkomiteen til å finne ny styreleder i Statoil

OSE
STL
, har i en årrekke vært hyret inn for millioner av Johan Fr. Odfjell.

Da Odfjell var styreleder i Orkla

OSE
ORK
i fjor, ble rekrutteringseksperten Fred O. Jacobsen blant annet brukt til å finne ny konsernsjef i Orkla. Og det var angivelig Odfjell som fikk Jacobsen til å begynne å jobbe for Orka.

Etter det VG får opplyst, har statsminister Jens Stoltenberg gått helhjertet inn for Odfjell, blant annet fordi han er utpekt av et uavhengig rekrutteringsselskap som er eksperter på hvilke kandidater som vil få tillit i det internasjonale finansmarkedet.

Valgkomiteens leder, Anne Kathrine Slungård, bekrefter overfor VG at Jacobsen foreslo Odfjell.

- Vi visste at de hadde et nært forhold, men jeg synes ikke det er noe problem. Det betydde bare at han kjente kandidaten bedre, sier Slungård til VG.

Ingen kommentar

Næringsliv24 kjenner til at Fred O. Jacobsen, som er leder av skandinaviakontoret til searchfirmaet Egon Zehnder, i en årrekke mottatt flere millioner kroner av Orkla. I tillegg var det ifølge informerte kilder Odfjell som fikk Jacobsen til å begynne å jobbe for Orkla.

Selv vil ikke Jacobsen kommentere saken overfor VG.

- Vi uttaler oss aldri om oppdrag vi har, kunne hatt eller oppdrag vi ikke har hatt, sier Jacobsen til VG.

For fire år siden kåret Økonomisk Rapport Jacobsen til en av de fem viktigste hodejegerne i Norge. De skrev at Jacobsen, som leder Egon Zehnders København-kontor, betjener det norske markedet fra suiter på Grand Hotel i Oslo.

Jacobsen har også tidligere hatt oppdrag for Statoil og fikk æren for å hente inn Helge Lund som ny konsernsjef.

Valgkomiteens leder, Anne Kathrine Slungård, skryter Jacobsens arbeid opp i skyene.

- Jeg har et meget behagelig inntrykk av Jacobsen. Han ga et meget tillitvekkende inntrykk, og han opptrådte med full diskresjon, sier Slungård til VG.

Uproblematisk

Hun mener at det nære forholdet mellom Odfjell og Jacobsen er helt uproblematisk siden han bare hadde en rådgivende funksjon og ikke hadde noen stemmerett i valgkomiteen.

- Jacobsen kom opp med et navn ut fra den profilen vi først hadde blitt enig om. Siden han kjente Odfjell godt, kunne han gi uttrykk for hvordan han fungerte. Dessuten var det folk der som kjente Odfjell enda bedre, sier Slungård med en klar henvisning til valgkomité-medlem Jens Ulltveit-Moe.

Odfjell er styreleder i Ulltveit-Moes selskap Umoe.

- Ulltveit-Moe fikk ikke lov til å delta i møtene hvor vi diskuterte Odfjells kandidatur, men han fikk lov til å være med på møtet og stemme da vi tok den endelige beslutningen, sier Slungård.

Bråk

Mandag fortsatte bråket rundt Odfjells kandidatur etter at VG sist lørdag skrev at han sitter med en etterlønnsavtale på totalt 14 millioner kroner fra Vesta. Denne avtalen sikrer ham 750.000 kroner i året helt fram til 2013.

Etter det VG kjenner til har Regjeringen blitt informert om Odfjells etterlønnsavtale med Vesta, og likevel godkjent hans kandidatur til styreledervervet.

Det lyktes ikke VG å komme i kontakt med Odfjell i går for en kommentar.

Odfjell vil etter alt å dømme ble valgt til ny styreleder i Statoil av bedriftsforsamlingen 14. juni.

På forsiden nå