Aleris selges til Triton for 2,6 milliarder kroner

Wallenberg-familien selger seg ut og investeringsselskapet Triton går inn som eiere av den skandinaviske helsekjeden. 


<p>NYE EIERE: Skandinavias største private helseforetak skal eies av Triton.</p>

NYE EIERE: Skandinavias største private helseforetak skal eies av Triton.

Investeringsselskapet Triton kjøper helsekjeden Aleris til 2,8 milliarder svenske kroner, tilsvarende 2,55 milliarder norske kroner.

Det opplyser Triton og Aleris i pressemeldinger fredag.

– Vi gleder oss til å støtte Aleris’ talentfulle ledelse og ansatte i å utvikle selskapet, sier Peder Prahl, direktør i Triton, i en pressemelding.

Salgssummen er på to milliarder svenske kroner, justert for gjeld på 550 millioner svenske kroner og transaksjonskostnader på 200 millioner. 

Oppkjøpet skal godkjennes av myndighetene og ventes å være klart i tredje kvartal 2019.

Les mer: (+) Så mye – eller lite – har Aleris profittert på norsk velferd 

Skandinavias største

Aleris er det største private helseforetaket i Norge og Skandinavia. I Norge har selskapet en omsetning på 1,5 milliarder kroner.

Med oppkjøpet eier Triton dermed 100 sykehus- og røntgenvirksomheter i Skandinavia, samt 3.300 ansatte.

Hvert år gjennomfører Aleris 1,1 millioner pasientbesøk og en million radiologiske undersøkelser, ifølge det svenske nettstedet Realtid

– Overgangen til nye eiere betyr nye muligheter for oss i Aleris - og for våre pasienter. Triton har nyttig ekspertise og erfaring, mens Aleris har topp medisinsk kompetanse og dyktige medarbeidere innen en rekke medisinske disipliner, sier Mia Gundstrøm, administrerende direktør i Aleris Norge, i pressemeldingen.

Triton eier i dag 38 virksomheter. 

Ikke fornøyd med finansutviklingen

Det er Patricia Industries, hvor den svenske Wallenberg-familien er storeiere, som selger seg ut av Aleris etter å ha vært eiere siden 2010.

– Under vår tid som eiere i Aleris har selskapet utviklet tilbudet sitt betraktelig og har fått høyere pasienttilfredshet. Den finansielle utviklingen har derimot ikke vært tilfredsstillende, sier Johan Forssell i Investor, som Patricia Industries er en del av, ifølge Realtid.

Patricia Industries beholder fortsatt den svenske legetjenesten på nett Doktor24, som samarbeider med Aleris. 

I retten 

I oktober 2018 kjøpte det svenske omsorgsselskapet Ambea alle omsorgsvirksomhetene til Aleris i Norge, Sverige og Danmark. Ambea eies også av Triton. 

Salgssummen var på 2,6 milliarder svenske kroner. 

24 omsorgsarbeidere i Aleris har gått til retten fordi de har blitt behandlet som selvstendig næringsdrivende, og ikke ansatte. 

Aleris ble anklaget for å drive med arbeidslivskriminalitet, noe Aleris har ment er stigmatiserende og misvisende, skrev NTB i januar. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå