NHO vil at anbud på over 100.000 må kunngjøres offentlig

I dag sier reglene at oppdrag for over 1,3 millioner må kunngjøres offentlig. NHO foreslår nå å sette en grense ved 100.000 kroner.


<p><b>OVERREKKELSE</b>: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mottok fredag NHOs innspill til regjeringens kommende SMB-strategi. Dokumentet ble overrakt ministeren av tømrermester Jon-Olav Sigvartsen i Norgeshus Jos-Bygg. NHO mener regjeringen i større grad bør tilrettelegge for mindre bedrifter som denne når det kommer til offentlige oppdrag.</p>

OVERREKKELSE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mottok fredag NHOs innspill til regjeringens kommende SMB-strategi. Dokumentet ble overrakt ministeren av tømrermester Jon-Olav Sigvartsen i Norgeshus Jos-Bygg. NHO mener regjeringen i større grad bør tilrettelegge for mindre bedrifter som denne når det kommer til offentlige oppdrag.

Offentlige oppdrag utgjør 550 milliarder kroner i året, men mange bedrifter får ikke vist seg frem, mener NHO.

Nå ønsker de handling fra regjeringen.  

– Landets små og mellomstore bedrifter (SMB) har gode produkter, og de er utålmodige etter å komme seg inn i det offentlige markedet, men de får ikke vært med og vist hvor flinke de er, sier Gjermund Løyning, direktør for samfunnskontakt i NHO. 

Arbeidsgiverorganisasjonen ønsker at kunngjøringsplikten for offentlige anbud skal kraftig reduseres.

Med en grense på 100.000 kroner i stedet for dagens 1,3 millioner kroner vil flere små og mellomstore bedrifter kunne melde seg på i konkurransen, mener NHO.

– Målet med det er å øke markedsandelen små og mellomstore bedrifter har i det offentlige. Hvis man får jekket opp den med to prosentpoeng, tilsvarer det 11 milliarder kroner. Det betyr noe for disse bedriftene, sier Løyning. 

Bekymret for økt byråkrati

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk fredag overrakt forslaget og en rekke andre innspill fra NHO til regjeringens SMB-strategi, som skal legges frem før sommeren.

– Vi har allerede snakket med NHO om kunngjøringsplikten, og jeg er åpen for å diskutere forslaget. Vi kommer også med en stortingsmelding om offentlige anskaffelser nå hvor det er naturlig å belyse dette, sier Isaksen til E24. Han fortsetter:

– Bekymringen fra min side er at dette vil føre til mer byråkrati og større kostnader for det offentlige.

Næringsministeren forteller at det viktigste arbeidet til regjeringen overfor små og mellomstore bedrifter fremover vil handle om å skjønne at politikken treffer disse selskapene på en annen måte enn de treffer de store, på godt og vondt.

– Vi har jo mye virkemidler i næringspolitikken, som Innovasjon Norge og Forskningsrådet blant annet, og så er spørsmålet hvordan det fungerer. Finner de mindre bedriftene frem eller er det bare drahjelp og støtte til de store? 

Lang saksbehandlingstid

På vei til Høyres landsmøte tok næringsministeren fredag en tur innom boligbyggerbedriften Norgeshus Jos-Bygg i Dal i Eidsvoll kommune. 

Her fikk tømrermester Jon-Olav Sigvartsen, som også sitter i NHOs SMB-forum, æren av å overrekke NHOs innspill til Isaksen. Der tar NHO også til orde for å redusere kommunenes saksbehandlingstid på byggesaker.

Sigvartsen kan selv fortelle at dette er noe som varierer ekstremt fra kommune til kommune, også nabokommuner imellom, og dette mener han er av stor økonomisk betydning. 

– Se for deg hvordan det er når vi har kjøpt et stort tomteområde og opparbeidet infrastruktur og så skal det selges. Mens vi venter på saksbehandlingen blir vi da sittende med en stor gjeldsbelastning, sier han.

Mens de raskeste bruker et par dager, kan det gå uker og måneder før de tregeste kommune gir respons, ifølge Sigvartsen.

Han ønsker nå at myndighetene stiller krav til kommunene om å ta i bruk den nye digitale byggplattformen «Fellestjenester Bygg». Det kan sørge for fortgang i sakene. 

– Myndighetene bør ha et krav om at kommunene skal være i stand til å ta imot søknader digitalt innen to år. Ser man på dem som i dag tar imot søknader digitalt gjennom den gamle plattformen, er de mer effektive enn andre kommuner, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå