Humlemangel gir hodepine for mikrobryggerier

Antall mikrobryggerier i verden øker stadig, og trenden er å bruke mye humle i ølet. Men den stigende etterspørselen gjør at det blir stadig vanskeligere å få tak i humle.

<p><b>HUMLEMANGEL</b>: Økt bruk av humle skaper humlemangel, ifølge humledyrkernes interesseorganisasjon i USA.<br/></p>

HUMLEMANGEL: Økt bruk av humle skaper humlemangel, ifølge humledyrkernes interesseorganisasjon i USA.

Små, nyetablerte bryggerier er de som sliter mest med å få tak i den viktige ingrediensen, og i USA sier humledyrkernes interesseorganisasjon at de ikke klarer å dekke etterspørselen.

– De rekker ikke å dyrke humle like fort som ølverdenen krever, sier Peter Högström. Han er innkjøpsansvarlig i svenske Humlegårdens Ekolager, som blant annet selger humle til svenske småbryggerier.

Det er framfor alt øltypen India pale ale (IPA) som krever mye humle, gjerne tre-fire ganger mer enn det som brukes i vanlig pilsnerøl. IPA er svært populært å brygge, og ifølge Högström er det lite som tyder på at trenden vil snu med det første.

– Mangelen på spesielt amerikansk og newzealandsk humle kommer til å stige. I alle fall om bryggeriene fortsetter å øke og man fortsetter å brygge IPA.

Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, har ikke hørt om at norske mikrobryggeri mangler humle per dags dato.

- Men den største trenden globalt innen mikrobryggeri er å brygge humlesterkt øl, sier han til E24.

Humle høstes på sensommeren og høsten, og neste avling kan begynne å selges tidligst i desember. Enkelte amerikanske sorter kan drøye helt til februar eller mars. Parallelt med etterspørselen stiger også prisene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå