Hurtigruten kvitter seg med én av fire på land

Ledelsen informerte de ansatte om de tøffe nyhetene på et allmøte mandag morgen.

<p><b>SKAL SLANKES:</b> Hurtigruten melder mandag at bemanningen skal kuttes med 25-30 prosent. Her er Hurtigrute-skipet Nordnorge på vei inn til Honningsvåg under opptaket til «Hurtigruten - Minutt for minutt» i 2011</p>

SKAL SLANKES: Hurtigruten melder mandag at bemanningen skal kuttes med 25-30 prosent. Her er Hurtigrute-skipet Nordnorge på vei inn til Honningsvåg under opptaket til «Hurtigruten - Minutt for minutt» i 2011

Hurtigruten fortsetter å slanke og effektivisere organisasjonen. I desember ble det kjent at hovedkontoret skal flyttes fra Narvik til Tromsø, og det var da uklart om selskapet ville måtte kvitte seg med ansatte.

Nå melder selskapet at bemanningen skal reduseres med 25-30 prosent.

- Det er utelukkende vår landbaserte organisasjon som blir berørt, det vil si at det dreier seg om 35-40 ansatte som blir berørt av nedbemanningen, sier konsernsjef Daniel Skjeldam til E24.

Han vil ikke si så mye om hvilke avdelinger som spesifikt blir berørt.

- Dette er en omorganisering som går på de landansatte i Norden. Jeg ønsker ikke å gå i detalj, legger han til.

Aksjen i Hurtigruten er opp 2,16 prosent mandag morgen.

- Full effekt fra 2014

Tilsammen mener Hurtigruten at den samlede pakken med tiltak vil spare selskapet for over 60 millioner kroner i året.

- Utfordringen er at vi ikke har tjent penger på ti år. Vi jobber knallhardt og fokuserer på å øke inntjeningen og redusere kostnadene, sier Skjeldam.

- Dette er ett av mange skritt for å sikre et godt og lønnsomt selskap, sier styreleder Trygve Hegnar.

Slik skal Hurtigruten omstille seg:

  • Nedbemanning i administrasjonen
  • Selger ikke-strategiske eiendeler
  • Sentralisering til nytt hovedkontor i Tromsø
  • Kontoret i Narvik legges ned. Personer og funksjoner flyttes til Tromsø
  • Organseringen skal gi økt fokus på kommersiell drift
  • Økt satsning på hotell- og restaurantdriften på skipene.
  • Etablering av et eget crew-selskap.

Ifølge selskapet vil besparelsene få full effekt fra neste år. Allerede 1. mars planlegger selskapet å ha den nye organisasjonen på plass.

Inntektene fra salg av eiendeler kommer i tillegg til de 60 millionene selskapet har regnet at de vil spare inn.

Eiendommene som nå skal selges er ifølge selskapet kontoreiendommene i Narvik og Tromsø.

- Ikke et hyggelig budskap

- Dette er ikke noe hyggelig budskap å måtte gi de ansatte, som allerede har vært gjennom mye over mange år. Men jeg tror det er en erkjennelse i organisasjonen om at selskapet er nødt til å tjene penger for å være i posisjon til å satse i framtiden, sier Hurtigrute-sjefen.

I desember ble det kjent at tradisjonsrike Hurtigruten skal flytte sitt hovedkontor fra Narvik til Tromsø.

Beslutningen om å flytte fra byen der selskapet har hatt en tilknytning helt siden 1912 skal opp til avstemming på selskapets generalforsamling den 17. april.

- Vi har allerede organisert de landbasere ansatte i et eget selskap, og planlegger nå det samme med de sjøansatte. Dette er et ledd i omorganiseringen av hele driften i Hurtigruten, sier Skjeldam.

Vet du noe om saken? Tips oss her

Selv om det tradisjonsrike rederiet nå kutter og slanker organisasjonen hinter konsernsjefen at man også skal satse.

- Vi jobber kontinuerlig for å redusere kostnadene og å øke inntektssiden. Vi kan ikke si mer rundt inntektssiden på nåværende tidspunkt, men vi har tidligere kommunisert at det å øke satsingen på Norden er en av de elementene vi jobber med, sier Skjeldam.

Skjeldam sa i desember at selskapet hadde for høye kostnader knyttet til de landbaserte funksjonene og hadde utfordringer knyttet til de geografiske løsningene.

- Dette er noe vi ser i alle bedrifter, alle må se på organisasjonen og vurdere om måten ting gjøres på er riktig, sier Trygve Hegnar.

Det har vært 65 stillinger knyttet til hovedkontoret i Narvik som nå skal legges ned. Det er ikke kjent hvor mange av disse personene som vil få tilbud om å bli med til det nye hovedkontoret i Tromsø.

Rask prosess

Konsernsjef Daniel Skjeldam har ikke ligget på latsiden i de få månedene han har vært øverste sjef i Hurtigruten.

Etter knappe fire måneder i sjefsstolen, la han i dag frem planene som tar sikte på å spare selskapet for 60 millioner kroner.

Skjeldam tiltrådte i oktober i fjor, etter at ansettelsen ble kjent i slutten av mai.

Hverken Skjeldam eller styreleder og største eier i Hurtigruten, Trygve Hegnar, la den gang skjul på hvilken jobb han ble hentet for å gjøre.

- Han er kjempegod i business, og han har sittet i alle de viktigste stillingene i Norwegian, produktene, rutingen og revenue management. Det er det dreier seg om for oss også, å fylle båtene til skikkelige priser, sa Hegnar den gang.

- En hovedoppgave som må videreføres nå: Få opp fyllingsgraden i månedene i den tunge tiden og å sikre lønnsomhet, sa Skjeldam.

Det har ligget i kortene siden før jul at selskapets ny ledelse ønsket å samle den administrative virksomheten i Tromsø – med de konsekvensene det måtte medføre for de ansatte i Narvik.

De tillitsvalgte fikk forelagt effektiviseringsplanen i midten av januar, og fikk da en ukes tid på seg til å diskutere innholdet i denne med sine forbund, skrev avisen Fremover 16. januar.

Skjeldam er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i 2001, og var med på oppstarten av Norwegian der han var ansatt fra 2002 til i fjor vår. Han tok over jobben i Hurtigruten etter Olav Fjell, som satt i stillingen i fem år.

På forsiden nå