Lange køer for å kvitte seg med gullet

Rekordhøye gullpriser gjør at nordmenn selger og pantsetter gull som aldri før.

PENGER FOR GULL: Bjørn Lundby, daglig leder ved Lånekontoret i Oslo, gir deg lån for gullet ditt.
PENGER FOR GULL: Bjørn Lundby, daglig leder ved Lånekontoret i Oslo, gir deg lån for gullet ditt.

- Vi har lest i avisen at gullprisen er så høy. Derfor er det et bra tidspunkt å veksle inn akkurat nå, sier en blid eldre dame til E24.

Sammen med to venninner, som ikke vil ha navnene sine i avisen, har de funnet frem til GullAdam, lokalisert i Prinsensgate i Oslo.

Damene slår likevel av en prat når E24 bringer opp den skyhøye gullprisen.

- Det ligger jo bare der i skuffen. Da er det bedre at vi veksler det inn. Så skal vi på byen etterpå, forteller den ene damen lattermildt til E24.

Prisrekord

Investorene har den siste tiden rømt til gull for å sikre seg mot uroen i børsmarkedet. Det har ført til en prisrekord for det edle metallet.

Fredag klatret prisen på gull til over 1880 dollar per unse i New York, ifølge Bloomberg. Dermed har det gullet klatret for syvende uke på rad, i takt for at uroen i finansmarkedene har tiltatt.

Mannen i gata ser også at det er mer penger å hente i gull.

50 meter overfor GullAdam ligger Norges eneste pantelånskontor.

E24 er tilstede når en kunde kommer innom for å pantsette et gullkjede. Fem minutter senere går mannen ut døren igjen - uten kjedet, men med 55.000 kroner kontant i lommen.

Kundebehandleren syretester kjedet for å sjekke om det er ekte gull.

- Som dere ser, skraper vi av litt av gullet på en stein og heller på syre. Hvis gullet blir værende, er det ekte vare, forteller Bjørn Lundby, daglig leder ved Lånekontoret i Oslo.

Straks Lånekontoret har konstatert at det er gull, starter handelen. Kundebehandleren veier, anslår verdien og spør hva mannen med gullkjedet vil ha for det.

Verdien anslås til å være 76.000 kroner, men kunden ønsker ikke å låne så mye penger.

Kunden tar av et par biter fra kjedet, så verdien blir strippet ned til 63.000 kroner. Kunden går til slutt fornøyd ut med 55 tusenlapper i lommen.

180 kroner grammet

GULLÅN: For dette gullet fikk pantsetteren over 60.000,- men han ville bare ha 55.000 i lån.
GULLÅN: For dette gullet fikk pantsetteren over 60.000,- men han ville bare ha 55.000 i lån.

Lånekontoret betaler for tiden 180 kroner per gram med 21 karat gull, som i dette tilfellet.

For at noe skal kalles rent gull, kreves 24 karat.

For tiden handles 24 karat gull til langt over 1.800 dollar per unse. 1 unse er rundt 31 gram.

Følg gullprisen på E24 BØRS her

Samme rente i 123 år

Kunden har nå fire måneder på seg til å hente gullkjedet. Han må da betale renter og gebyrer på lånet.

- For et lån som dette, over 25.000 kroner, er renten 2,50 prosent i måneden, mens gebyret beløper seg til 300 kroner, forteller Lundby til E24.

Rentesatsen ble satt i 1888, og har vært uendret siden.

Det er nemlig nedfelt i konsesjonen som ble gitt til Lånekontoret for over hundre år siden. Konsesjon ble den gangen gitt til Kristiania Folkebank. Nordea har senere tatt over virksomheten og Lånekontoret er i disse dager underlagt banken.

Ikke som USA

Men Lånekontoret kan ikke sammenlignes med pantelånsforretninger i utlandet der formålet er å tjene mest mulig penger.

Konsesjonen tilsier nemlig at Lånekontoret ikke skal ha noe «særlig overskudd».

I USA er praksisen at hvis kunden ikke innfrir lånet vil gjenstanden bli solgt. Overskuddet soper forretningen inn selv.

Lånekontoret i Oslo selger riktignok gjenstanden hvis kunden ikke innfrir lånet, men overskuddet ligger og venter på kunden – til han eller hun kommer og henter det.

- Vi selger gjenstanden når de ikke kommer tilbake, men det varsler vi kunden om. Det overskuddet vi får på salget blir liggende igjen til kunden i opptil tre år. Og skulle kunden heller ikke komme å hente overskuddet, blir pengene donert bort til veldedig formål, forteller Lundeby til E24.

Lånekontoret, lokalisert i Prinsensgate i Hovedstaden, donerer årlig bort rundt 500.000 kroner til forskjellige formål i Oslo.

- Vi tjener på renter og gebyrer, påpeker Lundby.

Ikke større pågang

Men til tross for at gullprisen er på sitt høyeste noensinne opplever ikke Norges eneste pantelånskontor noen kø av kunder som er ute etter raske penger.

- Vi har ikke opplevd noen større pågang av kunder. Hos oss er det vanlig trafikk av de som trenger et lån til for eksempel å dekke kortsiktige utgifter, sier Lundby.

... ligger ca 50 meter nedenfor Lånekontoret. Her er noen eldre kvinner inne å veksler inn gammelt gull de ikke bruker. Det er én av veldig få plasser hvor man kan få byttet inn gullet sitt i penger i Oslo.
... ligger ca 50 meter nedenfor Lånekontoret. Her er noen eldre kvinner inne å veksler inn gammelt gull de ikke bruker. Det er én av veldig få plasser hvor man kan få byttet inn gullet sitt i penger i Oslo.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå