I strupen på Ikea

Med priser på Ikea-nivå skal Elkjøp ta markedsandeler fra både de store kjøkkenleverandørene og Ikea. - Kundene er klare for noe annet enn Ikea, sier Norden-sjefen.

For et halvt år siden sa Ikea-sjefen at han aldri sluttet å forundre seg over veksten i kjøkkenmarkedet i Norge. Derfor utvidet Ikea kjøkkenavdelingen til også å inneholde komfyrer, kjøleskap, oppvaskmaskiner og andre hvitevarer.

Nå slår Elkjøp tilbake og går rett inn i Ikeas største rom, kjøkkenet.

- Hvitevarene er jo juvelen på kjøkkenet. Også økonomisk, sier konsernsjef Ronny Blomseth i Elkjøp Nordic.

Ta igjen det tapte.
Til tross for at hvitevarene står for 30 prosent av omsetningen til Elkjøp, er ikke den store elektrokjeden førnøyd med utviklingen av salget av innebygde moduler de siste årene. Disse komfyrene og kjøleskapene, kaffemaskiner og vifter er lønnsomme produkter, og både elektrokjeder og andre kjøkkenleverandører ønsker en bit av dette markedet.

- Nå får vi vist frem nisjeproduktene i et kjøkkenmiljø, sier salgssjef Mikkel Alme i Elkjøp, mens han viser oss både dyre avtrekksvifter, flotte kaffemaskiner, vinskap, TV og kjøleskuff.

Ifølge Elkjøp kjøper nordmenn kjøkken for 3,2 milliarder. Markedet har en vekst på 12-14 prosent i året. I tillegg kommer hvitevarene.

- I Norden omsettes det for 16 milliarder i kjøkken, og et tilsvarende beløp på hvitevarer. Vi skal vel ha 5 prosent av kjøkkenmarkedet og en betydelig større del av hvitevaremarkedet, sier Blomseth. I dag har Elkjøp 40 prosent markedsandel på hvitevarer i Norge.

Internett-kjøkken.
Heller ikke Elkjøps kjøkken blir norsk. Kjøkkenet selges og produseres av svenske Epoq, men gjennom et omfattende samarbeidsprosjekt fungerer Elkjøp som utstillingsvindu.

Kundene bestiller selv kjøkkenet via Internett. Når bestillingen er sendt, blir kunden ringt opp av Epoq som gjennomgår hele bestillingen. Så leveres kjøkkenet flatpakket, eventuelt kan montering bestilles.

Butikkene i Sarpsborg og Porsgrunn har hatt kjøkkenutstillinger etpar måneder, og salget stiger stadig. I morgen åpner Elkjøp Sandvika med 11 utstillingsmodeller klare. Deretter følger butikk etter butikk. I løpet av ett år skal 100 varehus i Norden ha kjøkkenutstillinger.

På forsiden nå