Statoil tilbyr nye sluttpakker

Oljekjempen sliter med å få nok ansatte til å slutte. Nå tilbys alle over 62 år tidligpensjon.

DÅRLIGE UTSIKTER: Statoil fortsetter nedbemanningen og tilbyr nå større og mer målrettede sluttpakker. Her fra Troll-plattformen Foto: John Thomas Aarø, E24
Publisert:

På fredag var det bonusfest for alle ansatte i Statoil. I dag var beskjeden at målene for nedbemanningsprosessen ikke er nådd og at det kommer enda en runde med sluttpakker.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om de nye sluttpakkene som ble sendt ut og som er rettet mot 5000 ansatte i bestemte avdelinger. Ett nytt virkemiddel er lagt på bordet i denne omgangen:

* Alle som er 62 år kan søke om en tidligpensjonspakke som vil gi 66 prosent av lønnen frem til pensjonsalder.

Sluttpakkene har en tidsfrist og må søkes på i tidsrommet 1. april til 16. mai.

Bonus på fredag - sluttpakker på onsdag

Det er raskt taktskifte i Statoil. På fredag fikk alle ansatte beskjed om at de får utbetalt en bonus på 5,5 prosent for 2015. I dag kom altså beskjeden om nye tiltak for å nå nedbemanningsmålene.

– Vi inngikk i 2015 en avtale med de ansatte om en bonusordning som vi nå følger opp. Bonusen er likevel lavere enn det den skulle ha vært, og det har vi avpasset på grunn av den vanskelige markedssituasjonen, sier mediekontakt i Statoil Ola Anders Skauby til E24.

Gjennomsnittslønnen i Statoil er ifølge Statoils informasjonsavdeling på godt i underkant av én million kroner.

Mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil

Bonusen gis imidlertid på grunnlønnen som i snitt ligger på 750.000 kroner, noe som gir en gjennomsnittlig bonusutbetaling på i overkant av 40.000 kroner.

I fjor ble bonusen beregnet ut fra hvordan Statoil gjorde det i forhold til konkurrerende selskaper, men i år blir det annerledes.

– For å gjøre oss mer robuste så vil bonusberegningen i år ta hensyn til Statoils resultat, sier Skauby.

Les også

Alle fikk sluttpakketilbud – nå blir det bonus på Statoil-ansatte

Skal kutte 1.500 i 2016

Fra før av har Statoil tilbudt samtlige ansatte i selskapet en sluttpakke. Nå viser det seg altså at ikke mange nok har takket ja til tilbudet.

Siden slutten av 2013 har Statoil kuttet over 1.300 faste ansatte og rundt 1.000 eksterne konsulenter. Kuttrundene er ennå ikke over, og Statoil skal kutte bemanningen med inntil 1.500 ansatte i løpet av 2016. I tillegg kommer drøye 500 innleide.

Statoils konserntilltilvalgte Bjørn Asle Teige tror de nye sluttpakkene varsler at det kommer til å bli vanskelige tider gjennom hele året.

– Når du skal gjøre kutt i bemanningen, er det bedre å gi et frivillig forslag som her enn å bruke tvang eller oppsigelse, sier Teige til E24.

Les også

Fagforbundene krever krisemøte etter Statoils COSL-kutt

Leder i SAFE, Hilde-Marit Rysst, er postitiv til at det tas grep for å unngå oppsigelser.

– Vi er positive til at Statoil ivaretar sine eldre arbeidstakere ved å tilby dem førtidspensjonspakker. Å tilby denne type løsninger til eldre arbeidstagere tilsier at ansatte med relativt lavere alder og kortere ansiennitet fremdeles kan få fortsette i bedriften, sier Rysst til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om