Innovasjonsdugnad for å skape jobber når oljekranen skrus igjen: – Vi er sånne gærninger som tror vi kan redde verden

Innovasjonsekspert og Moonwalk-gründer Kenneth Winther har solgt hus og bil for å utvikle bedriftene som skal sysselsette nordmenn når oljekranen skrus igjen.

DUGNADSÅND: Gründere og deltakerne i Moonwalk håper at prosjektene de har jobbet med det siste halvåret skal utvikle seg til å bedrifter med solid omsetning og mange ansatte. Fra venstre medgründer Marius Ørvik, astronaut Sverre Wiik Øberg og Moonwalkgründer Kenneth Winther.

Astrid Dalen
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Hva skal vi leve av i Norge etter oljen? Det er dette store spørsmålet innovasjonsbedriften Moonwalk har satt seg fore å finne svaret på.

– Vi er sånne gærninger som tror vi kan redde verden, ler Winther. Men han mener det litt også – det med å redde verden.

Moonwalk-gründer Kenneth Winther har jobbet på heltid med innovasjon i årevis.

Han har reist verden rundt for å se hvordan de driver med innovasjon i selskaper som Google, Apple og Ferrari.

Han har vært innovasjonsdirektør i et større norsk selskap, og som konsulent har han hjulpet noen av landets største selskaper med å innovere.

– Vi utviklet et system for innovasjon som vi puttet inn i bedriftene, og så rullet og gikk det nesten av seg selv, forteller Winther.

Les også

Sandnes-bedrift var helt oljeavhengige - slik la de om og unngikk oppsigelser

– Dette er en jobbkrise

Etter hvert innså han at pengene som kom ut av innovasjon havnet i lommen til de som eide selskapet, og at innovasjonen ofte ikke kom menneskene og samfunnet til gode.

Winther sier han bestemte seg derfor for at han ville bruke de neste årene av livet på å bruke det innovasjonssystemet han hadde utviklet til det beste for samfunnet. Og den åpenbare problemstillingen i Norge var altså hvordan skape arbeidsplasser når oljekranen en gang skrus igjen.

– Da vi satte oss ned for å snakke om hva som er utfordringen, slo vi fast at dette er en jobbkrise, og ikke en oljekrise. Vi er det landet som har størst andel av arbeidsstokken knyttet til oljen, sier Winther.

Men nå hadde Winther en ny og stor utfordring:

– Hvordan skulle vi klare å skape verdier og endre et samfunn uten at noen eier selskapet og betaler for det?

Les også

BI-professor: – For tidlig å snakke om «etter oljen»

OPPLÆRING: Moonwalk-gründer Kenneth Winther lærer astronautene å jobbe med design av verdiløfter (value proposition design).

Moonwalk

Fant svaret i dugnaden

Winther brukte to år på å tenke ut hvordan han skulle skape innovasjon uten å ha noen til å betale for det. Og svaret fant han og medgründerne i den tradisjonsrike norske dugnaden.

– Mye som blir skapt i dag, blir skapt av «the crowd»- massene. Og dermed tenkte vi at de som vil være med på prosjektet kan betale selv. Det blir ikke mye på hver, men det forplikter og gir eierskap, sier Winther.

Ideen er at mange mennesker i fellesskap skal gå sammen om å utvikle prosjekter som skal utvikle seg til selvstendige bedrifter med stor omsetning og mange ansatte. De bruker samme prinsipp som blant annet Google benytter seg av, ved at man jobber parallelt med mange prosjekter samtidig.

Les også

Sjeføkonom: – Redd omstillingsbehovet blir undervurdert

– Greit om noen mislykkes

I Moonwalk er imidlertid hovedutfordringen den samme for alle prosjektene: hvor skal jobbene komme fra i Norge etter oljen, og hvilke fortrinn (geografiske, økonomiske, teknologiske) har Norge som kan brukes for å skape jobbene?

– Nå man jobber med å løse den samme utfordringen i alle prosjektene, er det ikke så ille om noen av prosjektene skulle mislykkes. Alle deltagerne vil da føle at de har vært med på arbeidet med å finne løsningen, sier Winther.

Rent konkret startet Moonwalk med 16 «astronauter» for et halvt års tid siden, og de har nå vokst til 26. «Astronautene» møttes jevnlig gjennom det neste halve året for å utvikle prosjektene sine. Alle 26 har spyttet inn 30.000 kroner hver, og vil også få eierskap i prosjektene når de blir bedrifter, gjennom at de opparbeider rett til å erverve aksjer. Det finnes også en større gruppe som møtes på nett, såkalte «innovators», og de betaler 3.000 kroner for å være med på innovasjonsarbeidet.

KARTLEGGING: Water Bike-teamet (et prosjekt som går ut på å frakte vann på en mer effektiv måte i den tredje verden) jobber med å kartlegge kundereise.

Moonwalk

Forventer milliardverdier

Foreløpig har Moonwalks astronauter og innovatører endt opp med i underkant av ti prosjekter som skal bli til konkrete bedrifter. Løsningene som astronautene har kommet opp med så langt strekker seg fra fiskeoppdrett på dypt hav til løsninger for strøm, vannfrakting og sanitæranlegg i den tredje verden.

– Om tre år kommer vi til å sitte her med firmaer med milliardverdier, sier Winther.

Men foreløpig er det alt annet enn mye penger i Moonwalk. De fire som jobber i administrasjonen tar ikke ute lønn, og Winther selv har solgt både hus og bil.

– Vil være uavhengige

– Har dere søkt om støtte fra næringslivet?

– I den delen av prosessen som vi er i nå, vil vi være uavhengige fra næringslivet. Men når bedriftene skal begynne å ansette, vil det bli et behov for investorer, sier Winther.

Han røper at de har vært i kontakt med næringslivsfolk som har fattet interesse for prosjektet deres. Også Innovasjon Norge har sagt seg villig til å støtte Moonwalk-prosjektene den dagen de danner AS.

– Vi har i tillegg fått med NTNU-professor Karl Klingsheim som styreleder, og samarbeider med NTNU blant annet ved at studenter ved studieprogrammet Innovasjon ved Design Thinking kan velge seg Moonwalk-prosjekter de vil bidra på, forteller Winther.

Les også

Solberg ber arbeidsledige om å se framover

Var arbeidsledig – ble «astronaut»

FIKK JOBB: Sverre Wiik Øber fikk hjelp i løpet av tiden som astronaut i Moonwalk-programmet.

Astrid Dalen

Én av Moonwalks astronauter er Sverre Wiik Øberg. Han er produktdesigner, og ble arbeidsledig i november i fjor, mens han fortsatt var i pappaperm.

– Jeg hørte om Moonwalk via sosiale medier, og tok kontakt – egentlig med tanke på å få jobb der. Men jeg skjønte jo raskt at det var det ikke midler til, smiler Øberg.

Men å bli en «astronaut» viste seg å ikke være en dårlig erstatning. Øberg så på Moonwalk først som et kurs og en kilde til nettverksbygging, men fikk så mye mer.

– Jeg ble en del av et fellesskap, og fikk være med på å ta beslutninger – noe jeg ikke var vant til fra tidligere jobber, forteller Øberg.

Han brukte også Moonwalk-prosessen som en kilde til selvutvikling.

– Jeg lærte å se hva jeg var god på, og fikk en mestringsfølelse, forteller Øberg.

I løpet av Moonwalk-semesteret fikk Øberg seg jobb som produktdesigner igjen, og han mener tiden som «astronaut» var en viktig årsak til det.

Les også

1 av 5 nordmenn urolige for jobben: – En gradvis erkjennelsesprosess

– Arbeidsledige er en ressurs

– Når man blir arbeidsledig, så er det mange som spør seg selv: hva er det jeg vil gjøre. Men gjennom programmet hos oss lærte Sverre å stille spørsmålet: hvor kan jeg gjøre en forskjell? sier Winther.

Moonwalk har et veldig engasjement for de arbeidsledige, og har også blitt kontaktet av flere uten jobb som lurer på om Moonwalk har noe å tilby dem. Derfor har de nå utviklet to nye delprosjekt: nemlig Moonwalk Work og Moonwalk You. Work blir et program som deltagerne betaler for, mens You – som foreløpig er helt i startfasen – blir et gratis, nettbasert tilbud, hvor medlemmene kan lære noe av det samme som Øberg lærte gjennom astronaut-programmet.

– Vi vil gjøre det samme med Sverre med alle. Vi synes det er for ille at folk skal være helt uproduktive i den periode de går ledige, og ønsker også å fjerne stigmaet rundt det å være arbeidsledige. Vi må begynne å se på arbeidsledige som en ressurs, slår Kenneth fast.

Les også

Regjeringen vil gi 100 millioner til gründere

Les også

Tok omstillingsgrep i grevens tid

Les også

BI-professor: – For tidlig å snakke om «etter oljen»

Les også

Sjeføkonom: – Redd omstillingsbehovet blir undervurdert

Publisert:

Flere artikler

  1. Her fikser «norsk» crowdfunding vann til den afrikanske landsbyen

  2. Slik vil regjeringen styrke gründersatsningen

  3. Norge er for lite

  4. Næringslivstopper samler seg til gründerjakt: – Dette er et lite eksperiment for oss

  5. Betalt innhold

    Krisen kostet dem jobbene, nå har ingeniørene blitt gründere