Vegvesenet med veiplan til 135 milliarder

Statens vegvesen skal bygge nye veier for om lag 135 milliarder kroner fram til 2023. Mer enn 40 milliarder kroner skal kreves inn i bompenger i samme periode.

De neste fem årene skal det bygges nye veier for om lag 135 milliarder kroner.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

50 store veiprosjekter vil være under arbeid på riksveiene de neste seks årene og 30 åpner i perioden, fremgår det av Vegvesenets nye handlingsprogram som legges fram onsdag.

Handlingsprogrammet er den praktiske oppfølgingen av Nasjonal transportplan, som gjelder for tolv år. I tillegg til bevilgningene som Statens vegvesen rår over, kommer 31 milliarder kroner til prosjektene som det nye statlige selskapet Nye Veier AS står bak.

Ukjent bomregning

Statens vegvesen varsler at det skal bygges nye veier for om 135 milliarder kroner de neste seks årene. Investeringene vil bedre trafikksikkerheten, ifølge veidirektør Terje Moe Gustavsen.

– Investeringer, drift og vedlikehold gir høy aktivitet i Vegvesenet og hos entreprenørene. Sammen skaper vi et stadig bedre og mer trafikksikkert veinett, sier han og legger til at kampanjer og kontroller samt sikrere sikre kjøretøy også vil bidra til færre drepte og hardt skadde i trafikken.

Les også

Norsk kryptosjef om nedturen: – Jeg håper dette har skremt folk

Ifølge Vegvesenet skal det innkreves anslagsvis 42 milliarder kroner i bompenger de neste seks årene. Men denne summen er ikke totalen, for i tillegg kommer bompenger som kreves inn gjennom egne bypakker samt bominntekter fra prosjektene som Nye Veier AS står bak.

Nullvisjon

I alt vil investeringene til Vegvesenet gi 105 kilometer ny firefelts vei samt at 440 kilometer ny vei åpnes for trafikk. Samtidig skal statens engasjement i de store byene mangedobles. Blant annet skal 29 milliarder kroner settes av til miljøvennlig transport i de ni største byområdene.

– Dette stimulerer i betydelig grad byområdene til å gå i miljøvennlig retning, sier veidirektøren.

Målet er nullvekst i personbiltrafikken i byene, samtidig som man får flere til å sykle, gå og bruke kollektivtrafikk. Staten bidrar med halvparten av kostnadene til store kollektivinvesteringer i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Les også

6,6 milliarder i økte avgifter med Frp i regjering

Les også

Bensin- og dieselbiler kan bli forbudt i Oslo

Les også

Nå utfordres elbilprodusentene av kraftig prishopp på kobolt

Her kan du lese mer om

 1. Bil
 2. Politikk
 3. Trafikk
 4. Elbil
 5. Oslo
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Derfor betaler vi bompenger – og dette er alternativene

 2. Slår alarm om at Statens vegvesen kan kollapse

 3. Terje Moe Gustavsen er død

 4. Annonsørinnhold

 5. Statens vegvesen avlyser Rogfast-kontrakt

 6. Frykter kollaps i Statens vegvesen