Skattedirektøren om kryptovalutaer: – Utfordring at de ikke er sporbare

Skattedirektør Hans Christian Holte mener de kryptovalutaene har noen av de samme skattemessige utfordringene som kontanter.

KRYPTO-UTFORDRING: Skattedirektør Hans Christian Holte mener kryptovaluta er en utfordring skattemessig fordi transaksjonene ikke nødvendigvis er sporbare.
Publisert: Publisert:

Denne uken møttes 50 skattedirektører til et toppmøte om skatt i Oslo. Deres jobb er å sørge for at 750 millioner skattebetalere betaler riktig skatt.

Sammen utgjør de OECDs nettverk av skattedirektører, Forum on Tax Administration (FTA). De møtes for å diskutere beskatning av multinasjonale selskaper og bekjempelse av skatteunndragelse.

Norges skattedirektør, Hans Christian Holte, er påtroppende styreleder i FTA.

– Transaksjoner i kryptovaluta, hva du tenker om dette i et skattemessig perspektiv?
– Kryptovaluta har noen av de samme utfordringene som kontanter i og med at de ikke nødvendigvis er sporbare, sier Holte til E24.

Han legger til:

– Vi må finne ut hvordan dette skal håndteres, og det er løsbart. Men den generelle utfordringen er at de ikke er sporbare. Vi må følge med på hvordan vi kan ha kontroll på den delen av økonomien, sier Holte.

– Skattemyndighetene må ha en oversikt

Direktør Eivind Gjemdal i Bits mener at kryptovalutaene truer finansieringen av velferdsstaten. Bits er bankenes infrastrukturselskap.

– Utfordringen er at skattemyndighetene må ha en oversikt over våre penger, ellers så synker finansieringen av velferdsstaten, sier Gjemdal til E24.

ADVARER: Direktør Eivind Gjemdal i Bits mener at kryptovaluta truer finansieringen av velferdsstaten.

Han mener at det er viktig at myndighetene skjønner hvordan kryptovaluta kommer til å påvirke samfunnet vårt.

– Myndighetene må ta den diskusjonen, sier Gjemdal.

Sammen med informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge, skrev Gjemdal nylig i en kommentar på NRK.no at bitcoin kan rasere velferdsstaten.

De peker på at kryptovaluta gjør det enklere å risikofritt snyte på skatten, droppe å betale moms eller ta del i korrupsjon.

Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør for cybersikkerhet i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til E24 at det er et politisk spørsmål i hvilken grad man ønsker at markedet skal råde, og om det er hensiktsmessig med en eller annen regulering av kryptovaluta.

– Dette er et marked som er helt uregulert, når det gjelder finansinstitusjoner. Sånn som Norge er rigget i dag, ønsker vi en regulering av denne typen markeder, sier Pretorius til E24.

Spiller en viktig rolle

Finansminister Siv Jensen mener at OECDs nettverk av skattedirektører er viktig. Og at skattemyndighetene spiller en viktig rolle i gjennomføringen av initiativer fra OECD/G20.

Jensen innledet toppmøtet onsdag ettermiddag med å peke på at snart vil flere enn 100 land utveksle skatteinformasjon.

SPILLER VIKTIG ROLLE: Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at OECDs nettverk av skattedirektører er viktig. Bilde fra OECD-toppmøtet om skatt onsdag ettermiddag.

– FTA har en nøkkelrolle å spille. Om utviklingsland skal lykkes, er velfungerende skattesystemer viktige, sa Jensen.

Digitaliseringen er en utfordring

Hun pekte også på at den pågående digitaliseringen innebærer store muligheter i og med at det kan bidra til å skape verdier.

Men samtidig pekte hun på at digitaliseringen medfører en utfordring i arbeidet med skattesystemer.

Les også

Skattedirektør blir sjef for skattenettverk i OECD

E24 spurte Holte hva som er det viktigste ved toppmøtet om skatt i Oslo.

– Det viktigste er at vi fordyper samarbeidet, og 50 land skal ta i bruk et system for utveksling av skatteinformasjon, sier Holte.

Vil diskutere tiltak

Skattedirektørene møtes for diskutere blant annet OECDs tiltak mot selskaper som uthuler inntektsbasen for stater. På engelsk er forkortelsen for dette BEPS – Base Erosion and Profit Shifting. Og de vil diskutere utveksling av finansielle opplysninger.

Skatteetaten skal for første gang motta finansopplysninger fra 50 land om personer som er skattepliktige til Norge innen 30. september. Automatisk utveksling av informasjon skjer mellom land som har forpliktet seg til OECDs såkalte Common Reporting Standard (CRS). Etter hvert vil over 100 land omfattes av ordningen.

SKATTEPRAT: Storbritannias skattedirektør Edward Troup (tv) og skattedirektør Hans Christian Holte (th) ved OECD-toppmøte om skatt i Oslo onsdag ettermiddag.

Holte peker på at summen av BEPS er et omfattende stykke reform.

– Jeg tror at dette vil ta oss noen skritt nærmere en åpen internasjonal økonomi. En økonomi med mer rettferdig skattlegging enn det er i dag, sier Holte.

Blant annet arbeider skattemyndighetene med såkalt internprising.

– Her ser vi på hvordan varer og tjenester prises mellom ulike selskaper i et konsern, sier Holte.

Les også

Ny supertraktat skal stoppe aggressiv skatteplanlegging

Les også

Japan lanserer digital valuta for å beskytte seg mot Jack Mas Alipay

Les også

– Risikoen er for stor

Publisert:

Her kan du lese mer om