Tap for Ryanair i Borgarting lagmannsrett

Arbeidsrettssaken mellom Ryanair og en tidligere kabinansatt skal føres etter norske lover, slår Borgarting lagmannsrett fast. Ryanair anker til Høyesterett.

RETTSRUNDER: Ryanair og flyvertinnen Alessandra Cocca har tidligere gått flere rettsrunder for å avgjøre blant annet om saken skal føres for norsk domstol og hvilken lov som skal gjelde i saken.

  • NTB
Publisert:,

Lagmannsretten begrunner den enstemmige dommen med at det er viktig å sikre arbeidstakere vern i det landet der de utfører sin økonomiske og samfunnsmessige funksjon.

– Vi har instruert våre advokater om umiddelbart å anke avgjørelsen til Høyesterett, uttaler Ryanair via Conor McManus i PR-byrået Edelman i en epost til NTB.

Lagmannsretten har tidligere avgjort at saken mellom flygiganten Ryanair og den italienskfødte Alessandra Cocca skal føres for norske domstoler.

Cocca gikk til sak mot Ryanair våren 2013 for det hun mener er usaklig oppsigelse. Hun mistet jobben etter ti måneder av den tolv måneder lange prøveperioden, etter å ha rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Tap for useriøse

Ryanair har hele tiden avvist søksmålet og argumentert med at det er frivillig å jobbe i selskapet. Videre hevder Ryanair at en eventuell rettssak må føres i Irland og avgjøres etter irsk lov – fordi det er der selskapet er registrert.

NORSK LOV: Alessandra Cocca gikk til sak mot Ryanair for to og et halvt år siden fordi hun mente seg usaklig oppsagt. Nå har Borgarting lagmannsrett avvist Ryanairs krav om at saken må avgjøres etter irsk lov.

Cornelius Poppe

Begge disse spørsmålene har Borgarting lagmannsrett nå avgjort i disfavør av Ryanair.

– Dette er en viktig seier for norske arbeidstakere, og et tilsvarende stort tap for det vi opplever som useriøse arbeidsgivere som forsøker å utnytte smutthull i lovverket, sier nestleder Vegard Einan i Parat. YS-forbundet fører saken for Cocca.

Urimelig

Lagmannsretten legger i dommen vekt på at Cocca mønstret av og på i Rygge mens hun jobbet for Ryanair.

– Derfor ville det vært helt urimelig om hun skulle vært nødt til å møte for irske domstoler, underlagt irske lover og med utgifter til irske advokater, sier Parats advokat Christen Horn Johannessen.

Han legger til at svært mange av Ryanairs ansatte ikke har noen reell tilknytning til Irland, og at Cocca-saken derfor kan få følger for langt flere enn henne.

Internasjonal

Også Parat-nestlederen tror avgjørelsen kan få internasjonale følger.

– For det første tror jeg dette er en dom som andre europeiske land vil adoptere. Da må Ryanair i fremtiden forholde seg til lovene og reglene som gjelder i det landet de har base. Samtidig mener jeg Ryanair og lignende selskaper på bakgrunn av Parats jobb i rettsapparatet nå må begynne å skatte til Norge, de må betale norsk arbeidsgiveravgift og de må på alle andre måter forholde seg til de samme reglene som norske selskaper, sier Einan.

– Uten rot

Ryanair har så langt anket alle avgjørelser som har gått mot selskapet i rettsstriden mellom dem og Cocca. En eventuell anke av spørsmålet om lovvalg kan derfor først få sin endelige avklaring i Høyesterett i løpet av våren neste år.

Ryanair har så langt ikke besvart NTBs henvendelser.

Ryanair-sjef Michael O'Leary har tidligere uttalt til NTB at det vil «aldri skje at vi blir nødt til å møte for noen norsk domstol. Saken vil bli avvist fordi anklagene er uten rot i virkeligheten».

Les også

Ryanair-sak skal føres etter norske lover

Les også

Høyesterett: Ryanair må møte i norsk domstol

Les også

Ryanair anker til Høyesterett

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Får tre årslønner etter Ryanair-forlik

  2. Ryanair-saken til Høyesterett

  3. Ryanair ønsker forlik med oppsagt kabinansatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Jensen takker for krav om Ryanair-gransking

  6. Ryanair tapte i EU-domstolen