Krav om skattegransking av Ryanair

Myndighetene må undersøke om Ryanair har betalt det selskapet skal av skatter og avgifter til Norge, mener KrFs Hans Olav Syversen og flere arbeidstakerorganisasjoner.

VIL HA GRANSKING: Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF) mener skattemyndighetene bør granske Ryanair.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

– Vi kan ikke ha selskaper som føler seg hevet over ethvert lands lovgiving. Dette utfordrer den nordiske modellen, sier lederen av Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), til Dagsavisen.

Etter at Ryanair trakk anken til Høyesterett i en sak om en oppsagt kabinansatt, mener Syversen at lagmannsrettens dom viser at norsk lov gjelder for ansatte stasjonert i Norge, og at Ryanair nå har akseptert domsresultatet.

Får støtte

I likhet med Parat og YS mener Syversen det er grunn til å tro at Ryanair ikke har overholdt alle sine forpliktelser som arbeidsgiver, når de har behandlet sine ansatte i Norge som utenlandske arbeidere i årene selskapet har hatt base i Norge.

De mener Ryanair på den måten har fått en konkurransefordel i forhold til SAS og Norwegian, og at skatteetaten derfor bør ettergå om lavprisselskapet kan ha unndratt seg norske skatter, avgifter og plikter.

– Falske anklager

Ryanair tilbakeviser påstandene. «Disse anklagene er falske. Alle skatter knyttet til Ryanairs piloter og kabinansatte, som er ansatt på irske kontrakter og jobber på irske fly, har blitt betalt i Irland i tråd med irske skattelover», skriver selskapet i en epost til avisen.

Skatteetaten vil ikke kommentere enkeltsaker, men opplyser til NTB at de gjennomfører kontroller for å sikre at alle selskaper som opererer i Norge, forholder seg til norske regler for skatt og avgifter.

Les også

Transportklagenemnda: – Flypassasjeravgiften kan kreves etterbetalt

Les også

Ryanair ønsker forlik med oppsagt kabinansatt

Les også

Ryanair trekker anke til Høyesterett

Her kan du lese mer om

 1. Ryanair
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Skatter og avgifter
 4. Irland

Flere artikler

 1. Jensen takker for krav om Ryanair-gransking

 2. Europeiske pilotforeninger ut mot Ryanair: Krever bedre arbeidsvilkår for pilotene

 3. 3.500 kan miste jobben i Ryanair hvis de ikke godtar lønnskutt

 4. Annonsørinnhold

 5. Ryanair-ansatte truer med streik i juli

 6. SAS anklages for ulovlig bruk av bemanningsbyrå i Spania