Avis: Norsk kvinne risikerer livstid for laksesmugling i Kina

Den norske statsborgeren som ble arrestert for laksesmugling i Kina i mars, risikerer streng straff om hun blir dømt.

INNFØRT: Totalt skal laks for hele 720 millioner kroner være stoppet på grensen mellom Kina og Vietnam, i en operasjon mot et smuglernettverk hvor en kvinne mer norsk statsborgerskap ble arrestert.

Foto: Marte Christensen NTB scanpix
 • David Bach
Publisert:,

Kvinnen ble pågrepet og siktet for å ha smuglet laks inn i Kina for mellom 150 og 180 milliarder kroner, meldte Fiskeribladet før helgen.

Kina mener å ha avslørt omfattende smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina. Totalt er laks for 720 millioner kroner stoppet på grensen. Kinesiske myndigheter opplyser at det er svært mye norsk frossen laks i tollbeslagene.

Dersom kvinnen blir dømt, står hun overfor en svært streng strafferamme, melder fiskerinettstedet Undercurrentnews.

Smuglere som snor seg unna tollavgifter for mer enn 500.000 kinesiske yuan, tilsvarende over 619.000 kroner, må regne med hele ti års minstetid i fengsel, ifølge nettstedet. Maksstraffen er livsstid, skriver de videre.

Skal ha unngått tollavgifter på 169 millioner

Tollverdien på laksen kvinnen er anklaget for å ha smuglet inn i landet, anslås å være 137 millioner yuan, tilsvarende 169 millioner norske kroner.

Summen er basert på informasjonen fra tollmyndighetene i Guangzhou om at laks for 620 millioner yuan ble beslaglagt i operasjonen. Kina tar 10 prosent i avgift på fersk lakseimport, pluss 11 prosent for nettoverdien, ifølge Undercurrentnews.

Les også

Salmar og arrestert kvinne driver selskap sammen

De skriver videre at det ikke er unormalt med strenge fengelsstraffer for laksesmugling. I mai 2016 ble en kinesisk smugler dømt til 12 år i fengsel for å ha innført 212 konteinere med sjømat fra Vietnam. Avgiftene vedkommende unngikk var på 13,9 millioner kinesiske yuan, tilsvarende 17 millioner norske kroner.

Salmar: –Kvinnen var ikke ansatt

Fiskeribladet meldte fredag at den arresterte kvinnen er gift med en nordmann og bosatt i Shanghai. Hun skal derfor ha både norsk og kinesisk statsborgerskap. Kvinnen har vært tilknyttet oppdrettsselskapet Salmar siden 2007, og er også kunde av selskapet.

Ifølge Dagens Næringsliv har hun solgt laks for norske selskaper i 20 år.

– Hennes selskap har kjøpt fisk av oss og videresolgt den i flere markeder i Asia, uttalte administrerende direktør Trond Williksen i Salmar i DN fredag.

Finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar skriver følgende i en e-post til E24.

– Vi har gjennom en årrekke solgt laks og lakseprodukter til hennes selskap Speed Gateway i henhold til de lover og regler som gjelder. Hun har vært med oss på flere fiskerimesser i regionen, men har ikke vært ansatt i selskapet. SalMar Pacific er navnet på selskapet som vi etablerte sammen med henne, men som så langt ikke har hatt noen virksomhet.

Utenriksdepartementet har mandag ettermiddag ikke noe nytt å melde om saken. Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sa til E24 fredag at de er kjent med at en norsk borger er fengslet i Kina.

– Vedkommende tilbys konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier han.

Les også

Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale

Les også

Lakseslakteri slått konkurs - 120 mister jobben

Les også

Salmar forsøkte å få igjen på skatten – tapte i Høyesterett

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Salmar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Arrestert i Kina - har bedt om hjelp fra norske myndigheter

 2. Norsk borger fengslet i Kina – beskyldes for laksesmugling

 3. Betalt innhold

  UD bekrefter: Norsk borger fengslet i Kina

 4. Annonsørinnhold

 5. Salmars konsernsjef går av - erstattes av Olav-Andreas Ervik

 6. Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale