Norwegian totalforbyr Samsung-telefonen

Mens Luftfartstilsynet venter på signalet som kan gi Note 7-forbud på alle fly inn og ut av Norge, strammer Norwegian grepet om skandaletelefonen.

VIL IKKE LENGER TA MED SEG NOTE 7: Her går et Norwegian-fly går inn for landing på Gardermoen.
Publisert:

– Vi har nå besluttet å innføre et forbud mot å ta med Samsung Galaxy Note 7 om bord alle våre flygninger. Passasjerer vil bli informert om dette via våre nettsider, sosiale medier og om bord alle flygninger før avreise, opplyser Norwegian-pressekontakt Astrid Mannion til E24.

Norske flyselskap har frem til nå tillatt telefonen, som Samsung har sluttet å produsere grunnet eksplosjoner og brann, men krevd at den er avslått og ikke lades under flyvning.

Dette er i tråd med linjen til Luftfartstilsynet, som – i motsetning til amerikanske myndigheter – enn så lenge tillater at Note 7-telefoner tas med i cockpit eller som innsjekket bagasje på fly inn og ut av Norge.

– Det er veldig strenge føringer, men ikke et totalforbud, sier avdelingsdirektør for Operativ avdeling i Luftfartstilsynet, Jan Petter Steinland, til E24.

Hør Valebrokk & Co.-podcasten: Derforer Samsung-mobilen farlig å bruke

Går mot Norges-forbud

Men nå venter tilsynet på meldingen som kan gi nasjonalt forbud også i Norge.

Luftsfartstilsynet er del av samarbeidet i European Aviation Safety Agency (EASA) – som raskt fulgte opp amerikanske myndigheters anbefaling i september om at Note 7-telefoner skal slås av under flygninger.

I helgen strammet imidlertid luftfartsmyndighetene i USA inn, og vedtok totalforbud mot all flyfrakt av telefonen. Luftfartstilsynet har allerede sendt EASA en forespørsel og spurt om de vil følge etter amerikanerne også her.

Les også

Omdømmeekspert om Samsung-skandalen: – Kan smitte over til andre produkter

– Jeg regner med at det kommer en rask avklaring, sier Steinland.

– Hvis EASA også innfører totalforbud, vil dere gjøre det samme?

– Ja, det stemmer. Norske myndigheter vil her følge beslutningen til EASA, sier Steinland.

SAS følger myndighetskravet

Som begrunnelse for USA-forbudet uttalte det amerikanske samferdselsdepartementet at «kun ett tilfelle av brann på fly kan føre til store skader og sette mange liv i fare».

Inntil videre tillater SAS passasjerer å ha med seg Note 7, men under strenge forutsetninger, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen.

LOV Å TA MED: Men alle Note 7-telefoner skal være avslått og kan ikke lades under flyvning, krever SAS. Her er informasjonssjef Knut Morten Johansen.

– Uansett hvor du skal fly, vil du få beskjed om at telefonen ikke skal være påslått eller lades i løpet av flygning. Dette gjøres som en helt separat annonsering på alle flygninger, sier Johansen til E24.

SAS tillatter heller ingen Note 7-telefoner ombord fly som er innom USA, som følge av det amerikanske forbudet.

Johansen sier de i ytterste konsekvens vil nekte passasjerer å fly ved brudd på kravene.

– Samtidig er det et relativt lite antall som har disse telefonene. Jeg er ikke kjent med at det har oppstått noen episoder, sier SAS-toppen.

– Flere flyselskap har ilagt telefonen flyforbud. Hvorfor har dere valgt å ikke gjøre det?

– Våre retningslinjer harmoniserer her med myndighetenes bestemmelser. Hvis Luftfartstilsynet foretar en justering, vil også våre bestemmeler endres.

Publisert:

Her kan du lese mer om