ASP
Kommentar

Mae West i Norges Bank

Hvorfor manner ingen seg opp og sier "jeg har ansvaret for at renten stiger, og jeg er stolt av det"?

Publisert:

For mye av en god ting er helt vidunderlig, kan Mae West fortelle. Men en rente som er svært lav er gjerne en indikator på at noe er galt. Fryktelig galt.

Spør hvem sin skyld det er at renten settes opp, og alle peker på alle, ikke minst på Stortinget. Spør hvem som har æren for at renten synker, og alle peker på seg selv.

Men Norges Banks ventede renteheving til 4,25 prosent onsdag er en indikasjon på at ting er som de skal være.

Les også: Derfor skal renten opp.

Å nei, renten er lav

I Japan har renten vært ekstrem lav gjennom 1990-tallet og frem til våre dager. Selv etter to rentehevinger på et kvart prosentpoeng hver har ikke styringsrenten kommet høyere opp enn til et halvt prosent.

I USA ble den tilsvarende renten satt ned til 1 prosent i forbindelse med lavkonjunkturen tidlig i dette tiåret. Siden er den satt opp til mer normale 5,25 prosent. Skulle den senkes kraftig, noe bare de færreste tror, vil det være en indikasjon på en kraftig forverring av økonomien.

I 2000 tolket en Goldman Sachs-modell fallende amerikanske langrenter som en indikasjon på gode tider, for lavere renter er jo gunstig, ikke sant? I dette tilfellet varslet den fallende helningen mellom den korte styringsrenten og den fallende langrenten heller at ei trist tid var i emning.

I Norge var ikke rentekuttet til 1,75 prosent i like stor grad knyttet til dårlige tider, men til at billig import fra Kina ødela alle inflasjonsprognoser. Siden Kina også trakk opp prisene på olje, skipsfart og annet norsk, har Norge oppnådd en fantastisk forbedring av bytteforholdet.

- Vi kan kjøpe halvannen til to ganger så mye importvarer for den prisen vi oppnår på vår eksport, som for bare fem-seks år siden, som Svein Gjedrem sa det under årstalen.

At renten stiger er slik en indikasjon på at ting ikke lenger bedrer seg så mye. Effekten av billigimport er i noen grad uttømt, ifølge Norges Bank. Det vil ikke lenger kommer så mye ekstra arbeidskraft fra Øst-Europa.

Men det gjenspeiler også at økonomien er svært bra i utgangspunktet.

Før du forbanner regnearket som viser hvor mye dyrere millionlånet ditt blir av at Norges Bank setter opp renten med et nytt kvart prosentpoeng, send en vennlig tanke til arbeidsmarkedet, til lønnsveksten, til boligprisene, til oljeprisen, til aksjeinvesteringene.

Når renten stiger, er det et symptom på at disse pilene peker i riktig retning.

Ikke prøvd den før

Norges Bank har satt renten opp mye saktere enn sentralbankens kritikere ville gjort, for Svein Gjedrem har passet på at folk ikke skal venne seg til lavere inflasjon enn 2,5 prosent.

Den motsatte grøfta er at vi venner oss til at renten alltid skal være lav.

Gjedrem tror neppe at for mye av en god ting er vidunderlig. Men han har nok lært et par andre triks av Mae West:

  • Between two evils, I always pick the one I never tried before.

Og:

  • Anything worth doing is worth doing slowly.

Nyheter på E24.

Her kan du lese mer om