Fredsprisen kan ramme norsk eksport

Ingen negativ effekt av Nobels fredspris, meldes det fra norske eksportører med en viss lettelse. Ingen kansellerte kontrakter altså. Det gir ikke hele bildet.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina er utsatt på ubestemt tid. "Det kan ta to år å lege forholdet til Kina," sier professor Halvor Eifring til E24 torsdag .

Næringsminister Trond Giske ble nok lang i maska da han fikk vite om tildelingen av Nobels fredspris. Nettopp han har jobbet aktivt for å være en døråpner for norsk industri. Nå kan eksportindustrien komme til å betale dyrt for tildelingen til en kinesisk opposisjonell. Neppe ved kansellerte kontrakter, men med tapte muligheter.

Les saken: Lakseeksporten opp 60 prosent, merker ingenting til fredsprisen

Eksporten til Kina er på hele 15 milliarder norske kroner årlig, og Kina er et voksende og stadig viktigere marked for norsk fisk og norsk industri.

"Det er mange gode kandidater til fredsprisen og i dette tilfellet har Nobelkomiteen gått over streken," sa administrerende direktør i Vest-Norges Fiskesalgslag, Magnar Aasebø til NRK rett etter at tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo ble kjent.

Det var selvfølgelig tåpelig å antyde at "streken" går der noe skader norsk eksport. Men nettopp ved å la komiteen frontes av en tidligere statsminister, blir det vanskelig for både kinesere og nordmenn å skille hva som er norske folkevalgte myndigheter, og hva som er en uavhengig komite.

At kineserne kansellerte møtene om en kinesisk-norsk handelsavtale er trist for norske eksportører. Ettersom Norge ikke er EU-medlem, er vi helt avhengig av et godt bilateralt forhold til Kina, og denne avtalen hadde vi satset mye på. Og kinesisk UD tok bladet fra munnen:

"Når (den norske) regjeringen så åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale relasjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før," sa en talskvinne for kinesisk UD denne uken. Hun la til at Kina ikke "vil la seg styre av noen klovner."

Årets fredspris kan gi tapt eksport til Kina på mellom tre og seks milliarder kroner i løpet av to år

Nobelkomiteen består av pensjonerte norske politikere, og flere av dem uten særlig utenrikspolitisk erfaring. For å sikre prisens legitimitet og prestisje, bør sammensetningen av den endres, skrev Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse torsdag. Han er langt fra den første som mener dette: For eksempel gikk PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken ut med samme budskap rett etter at årets tildeling ble kjent.

Tildelingen av fredsprisen til Tibets åndelige leder, Dalai Lama i 1989, førte til at de diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Kina ble iskalde i flere år. Men den gangen var eksporten til Kina bare 400 millioner årlig.

Ifølge MandagMorgen nr.6/2010, som refererer til tyske forskere, har Kina-eksporten falt med gjennomsnittlig 8 prosent for de landene som har hatt Dalai Lama på besøk under dagens president, Hu Jintaos regjeringstid. Andre beregningsmåter viser hele 17 prosents nedgang.

Det er ingenting i Nobels testamente som sier at medlemmene i komiteen må være pensjonerte norske politikere

"Et enkelt regnestykke vil dermed gi seg utslag i tapt eksport til Kina på mellom tre og seks milliarder kroner i løpet av to år, i tillegg til tapt terreng i forhold til utenlandske konkurrenter," skriver MandagMorgen. To år fordi forskerne har sett at Kinas straffeeksersis overfor Dalai Lama-vertskapsland gjerne varer i to år.

Fredsprisen har gitt Norge som land mye heder og ære, men tidvis, som i år, også en risikoeksponering for norsk eksport. Nobelkomiteens sammensetning forsterker disse effektene.

Det er ingenting i Nobels testamente som sier at medlemmene i komiteen må være pensjonerte norske politikere. Det svekker prisens legitimitet og det gir norske myndigheter en ufortjent glans som representanter for verdensfreden. Og det gir norsk industri en ufortjent risiko.

Følg Ørjasæter på facebook og på Twitter som @orjas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Nobelkomiteen politianmeldt til Økokrim

 2. Jagland: – Tildelingen til Liu er bakgrunnen

 3. Vurderer å vrake Jagland fra Nobelkomiteen

 4. Kina er kjølig til forsoning med Norge

 5. Solheim: - Fredsprisen bidro til konfrontasjon med Kina