Breivik tilbake på politihuset etter fengslingsmøte

Like før klokken halv tre mandag ettermiddag var terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) tilbake på politihuset etter fengslingsmøtet i tingretten.

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik.
Publisert:

Cirka tre kvarter etter at fengslingsmøtet startet, kjørte kortesjen med Breivik i høy hastighet inn tjenesteinngangen i Politihuset.

Kjennelsen fra møtet er ikke klar ennå.

Møtet startet forsinket. En drøy halvtime etter at møtet skulle startet, ankom Breivik i pansret bil Oslo tinghus via en innkjørsel i kjelleren. Dette er den vanlige inngangen for arrestanter som skal fremstilles. Da bilen han satt i passerte folkemengden bak tinghuset, var det et par-tre karer som sparket og slo på bilen og skrek «forræder» og «jævla morder».

Like etter måtte hans forsvarer, advokat Geir Lippestad, brøyte seg vei gjennom pressekorpset i åttende etasje. Enkelte av de fremmøtte greide ikke å forholde seg rolige, men slengte ukvemsord til forsvareren. Like før klokka 14 kom det meldinger om at møtet var i gang.

Lukket

Allerede før Breivik ble ført inn i rettssalen, hadde retten bestemt at dørene skulle lukkes. Når retten er satt, må politiet på nytt begjære at selve møtet holdes for lukkede dører. Deretter kan forsvareren legge fram sitt syn, før tingrettsdommer Kim Heger avgjør om dørene skal forbli lukket.

Rettssalen og de nærmeste rommene ble gjennomøkt med bombehund før Breivik ankom Oslo tinghus.

Heger hadde i forkant lagt stor vekt på det offentliges behov for åpenhet i saken. Det samme gjelder medienes behov for informasjon. Imidlertid finner retten at det er enda mer tungtveiende grunner til at møte skulle starte for lukkede dører.

Ikke uniform

– Det vises til at det foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon, heter det i kjennelsen, som tingrettsdommeren har vært alene om å fatte. Hensynet til sikkerheten skal ha veid tungt da Heger vedtok å lukke dørene.

Vanligvis gir tingretten pressen anledning til å uttale seg i slike saker, men av praktiske grunner har dette ikke latt seg gjøre i denne saken.

Breivik hadde på forhånd sagt at han ønsket åpne dører og å stille i uniform under fengslingsmøtet. Dette har politiet avvist, melder TV 2.

Publisert: