Amerikansk Yara-tiltalt kan slippe unna korrupsjonssaken

Hvis ikke Yara-tiltalte Kendrick T. Wallace kommer til Norge frivillig, kan han slippe unna hele rettsaken.

MÅ KOMME FRIVILLIG: Korrupsjonstiltalte Kendrick T. Wallace (nederst til høyre) kan slippe en eventuell rettssak dersom han forblir i USA. I illustrasjonen er de andre Yara-tiltalte avbildet : Tor Holba (oppe til venstre), Daniel Clauw (oppe til høyre) og Thorleif Enger (nede til venstre).
Publisert: Publisert:

Etter at Yara onsdag erkjente straffeskyld og godtok en korrupsjonsbot på 295 millioner kroner, har Økokrim tiltalt fire tidligere Yara-topper for korrupsjon.

Én av de tiltalte er den tidligere juridiske konserndirektøren i Yara, Kendrick T. Wallace. Wallace er i dag pensjonert og bosatt i Tampa, Florida. Han jobber ifølge Forbes tidvis som konsulent for gjødselsindustrien.

Fordi Wallace er amerikansk statsborger kan norske myndigheter få store vanskeligheter med å gjennomføre rettsaken mot han, dersom han ikke kommer frivillig.

- USA svært skeptiske til utlevering

Etter amerikansk lov kan ikke amerikanske myndigheter utlevere sine egne borgere til andre land. Den loven finnes også i Norge når det gjelder norske statsborgere.

Etter amerikansk lov kan den amerikanske utenriksministeren unntaksvis beordre en utlevering.

- En amerikansk statsborger som befinner seg i USA har ikke plikt til å møte i en norsk rettssak, med mindre amerikanske myndigheter beslutter å utlevere ham til Norge, sier Jo Stigen, professor ved institutt for offentlig rett ved Universitet i Oslo (UiO), til E24.

Stigen tror en utlevering blir vanskelig å få til, og får støtte av Alf Petter Høgberg, professor for offentlig rett ved samme universitet.

- USA vil aldri utlevere en amerikansk statsborger til Norge for å møte i retten her. USA er særlig skeptiske til å utlevere borgere, selv i krigsforbrytersaker, sier Høgberg.

Les også

Yara-saken: – Sikker på at det ender med en frifinnelse

I prinsippet er det mulig å gjennomføre en rettssak uten at tiltalte er tilstede, men professorene har ikke tro på at det vil skje i denne saken.

- Dersom Wallace hverken blir utlevert eller kommer frivillig til Norge, ligger det ikke an til noen rettssak mot ham her, sier Stigen.

- «In absentia» er ikke noe man driver med. Jeg kan ikke tenke meg at rettsaken går uten at han møter opp. Det er bare bruk av penger uten at tiltalte selv er her, legger Høgberg til.

Ordknapp forsvarer

Wallace sin forsvarer Arild Dyngeland bekrefter at Wallace befinner seg i USA.

Advokaten vil derimot ikke si om amerikaneren vil ta turen til Norge når rettsaken mot ham begynner.

- Dette er ting som vi kommer til å svare på når vi kommer til retten, sier Dyngeland.

- Hva betyr «vi»?

- Jeg ønsker ikke å kommentere ytterligere, svarer Dyngeland.

Advokaten fremholder det han tidligere har sagt til nyhetsbyrået Dow Jones, at hans klient er uskyldig.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier Dyngeland.

Les også

Yara gir permisjon med lønn til tiltalt direktør

Selv om Wallace kan unngå en rettssak her i Norge, utelukker ikke det at amerikanske myndigheter åpner sin egen sak.

Da vil Wallace i så fall risikere en langt høyere straff enn det norsk lov kan gi ham.

Ledelsen i Yara har på sin side flere ganger den siste uken uttalt at de ikke forventer at det vil komme etterforskninger mot selskapet i andre land.

Les også:

Yara-saken: Direktører peker på hverandreTidligere industri-sjef siktet for grov korrupsjonFinansdirektøren blir ikke tiltalt i Yara-saken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om