- Det var ingen regler i «Guds egen bank»

Slik ble Vatikanets bank et skalkesjul for mafia og hvitsnippkriminelle.

RYDDER OPP: Her feires innsettingen av pave Frans tidligere i år. En av utfordringene til den nye paven har vært å rydde opp i rotet i Vatikanets egen bank.

  • Lars Akerhaug
Publisert:,

28. juni i år ble presten Monsignor Nunzio Scarano pågrepet i Roma og siktet for svindel og korrupsjon. Financial Times har rullet opp historien om pavens skandalebank.

Italienske sjefanklagerne mener at presten, som er en tidligere bankmann, brukte Vatikanets bank, Institute for Religious Works, for å flytte penger for en forretningsmann i Napoli som mistenkes å være en mafia-bakmann.

På toppen av dette var Scarano inntil nylig sjef for pavens finansministerium. Skandalen kommer på toppen av et tiår preget av pedofilianklager og avsløringer om seksuelt misbruk.

- Vi kan ikke ha enda en skandale. Det er så skamfullt, sier en høytstående ansatt hos pavens finansministerium.

Toppen av et isfjell

Men dessverre for det Financial Times kaller «Guds egen bank» stopper det ikke der. Avsløringen av Scarano virker å være kun toppen av et isfjell.

Ifølge etterforskningsdokumenter og kilder i banken har Vatikanets egen bank vært en bank helt utenom det vanlige. Det var lite kontroll av pengeflyten og langt mindre dokumentasjon enn man vanligvis forventer av en slik finansinstitusjon.

Det var få ansatte, bare 112 stykker og kardinalene i Vatikanet fungerte som ledere. Mange av de ansatte drev elendig kundebehandling.

- De svarte ikke på enkle spørsmål, sier en høytstående kilde i en internasjonal bank.

Ifølge statsadvokat Lauro Pedio, som etterforsker hvitsnippkriminalitet, ble hun sjokkert da hun fant ut at Vatikanets bank hadde en rekke ansatte som uten å rådføre seg med andre kunne gjennomføre store transaksjoner, ofte på vegne av klienter det var umulig å spore opp. Ofte brukte de mellommenn, uten at det fantes noe dokumentasjon på dette.

- Spørsmålet var alltid hvem som egentlig hentet penger ut av en bankkonto, sier Pedio.

SPINNVILT: Financial Times beskriver situasjonen i Vatikanets bank, Institute for Religious Works (IOR) som ute av kontroll.

GABRIEL BOUYS

Ute av kontroll

Andre kilder beskriver en bank ute av kontroll og et system som var lett å misbruke av mafiaen og hvitsnippforbrytere.

- Problemet er at med en gang man begynner med dunkle transaksjoner i en bank, klarer ikke folk å slutte, sier en bankkilde som lenge har jobbet med Vatikanet.

- Det var ingen regler, sier en kilde i Vatikanet.

Avsløringen startet i 2008, da etterforskere fra Banco Italia, sentralbanken i Italia, etterforsket hvitsnippkriminalitet. Tilfeldigvis ble det oppdaget utbetalinger til anonyme bankkontoer, noe som førte til at alarmen gikk og en etterforskning ble igangsatt. Da uten resultat, men det førte til at andre banker ble skeptiske og kuttet forbindelsene til Vatikanet.

Bekymringen fortsatte å stige da en nyansatt banksjef, Gotti Tedeschi, som var hyret inn for å ordne opp måtte gå av i 2012. Etter hvert som bankmyndighetene grep inn mot skattejuks i sveitsiske bankkonti, steg bekymringen i andre banker for at «Guds egen bank» skjulte mørke hemmeligheter.

Andre banker la press på Vatikanet.

- Vi pleide å si til dem at de måtte svare bankmyndighetene, sier en sjef i en større europeisk bank.

- Vi svarer bare til Gud, var svaret, forteller kilden.

Etter hvert ble også Deutsche Bank presset til å droppe bankautomatene de drev for Vatikanet. Presset økte. Hvis Vatikanet skulle fortsette å fungere som en stat, måtte noe skje.

Men det var først da pave Frans ble utnevnt at det virkelig ble satt fart i sakene og Peter Sutherland fra Goldman Sachs International ble hyret inn for å ordne opp. Nå gås gamle bankkontoer gjennom og det er ventet at arbeidet vil ta over et år og vil koste flere millioner.

Forsiktig optimisme

Kilder i banken begynner å se lyset i horisonten. Men Vatikanets yppersteprester for finans har fortsatt en lang vei å gå for å bygge opp igjen tilliten.

- Det dreier seg til syvende og sist om politisk vilje, sier en kilde i banken. Og til syvende og sist er det pave Frans som har siste ord.

«Akkurat nå virker det som den siste til å inneha St. Peters trone vil at kirken skal gå foran med et godt eksempel og gjøre det samme som folk flest: Rydde opp i sine egne finanser», skriver Financial Times journalist Rachel Sanderson.

Les også:

Pave Frans kaster seg inn i økonomidebattenVatikanet trekker tilbake medaljer med pinlig skrivefeilPave Frans: - Jeg er ikke TarzanPave Frans langer ut mot «økonomiens diktatur»

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Volkswagen-skandalen større risiko for tysk økonomi enn Hellas-krisen

  2. Sp-høvding vil ha Bjerke-høring

  3. Professor i næringslivsetikk: - Bjerke ror kraftig nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Volkswagens USA-sjef: – Nå må vi lære

  6. Kilder til VG: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene allerede i 2011