Lakse-razziaen kom overraskende på fiskeriministeren: – Vi er ikke involvert i det hele tatt

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) sier at de ikke var orientert om razziaen mot norsk oppdrettsselskap i Skottland og Nederland, og de er heller ikke helt sikker på nøyaktig hva europeiske konkurransemyndigheter undersøker. 

UKJENT: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik sier at norske myndigheter ikke var kjent med EU-kommisjonens razzia mot norske oppdrettsselskap.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

19. februar fikk en rekke norske oppdrettsgiganter et overraskende besøk av EU-kommisjonen på sine anlegg i Skottland og Nederland. Blant selskapene som ble gjenstand for razziaen var Mowi, Grieg Seafood, Lerøy Seafood og Salmar.

– Vi vet ikke hva status er i saken fordi vi ikke er involvert i det hele tatt. Dette er en razzia som de gjennomførte mot en del større selskaper som er i EU. Norske konkurransemyndigheter var ikke involvert i den saken før den razziaen fant sted, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp).

Etter razziaen fant sted har det vært stille i saken, og EU har vært sparsommelige i detaljer om hva bakgrunnen for besøkene hos oppdrettsselskapene.

– Så jeg kjenner ikke godt nok til hva som er bakgrunnen for det eller hva som er status. Dette er det europeiske konkurransemyndigheter som eventuelt håndterer dette opp mot selskapene. Så får vi se hva det bringer, sier fiskeriministeren.

Les også

Norges konkurransetilsyn om EU-razzia: – Vi har ikke vært kjent med saken

Var ikke varslet

Fiskeriministeren sier at saken kom overraskende på departementet.

– Og så er det mange spekulasjoner og frem og tilbake. Jeg vet ikke om det er mistanke om prissamarbeid eller om det er manipulasjon av pris. Dette er noe de har gjort mot selskaper som er etablert i EU-land, slik at vi ikke er involvert i saken.

– Er dere uroet over situasjonen?

– Nei, altså, jeg kjenner ikke til saken. Jeg regner med at disse selskapene og de som jobber med hos konkurransemyndighetene får den informasjonen de trenger fra politisk plan, svarer han.

Det er ikke kjent hvorvidt mistankene om et prissamarbeid gjelder utover Skottland og Nederland.

Les også

EU med razzia mot norske laksekjemper

– Ingenting å skjule

I en pressemelding bekreftet EU-kommisjonen at de gjennomførte uanmeldte inspeksjoner hos «flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks».

«Kommisjonen har bekymringer om at selskapene som er inspisert kan ha brutt EUs monopol-regler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», het det i pressemeldingen.

Pressekontakt i Mowi (tidligere Marine Harvest), Ola Helge Hjetland, sa etter razziaen ble kjent at de ikke hadde noe å skjule

– Vi har hatt besøk av EU-kommisjonen på to av våre fabrikker i dag, én i Skottland og én i Nederland. Utover det kan vi bare si at vi har ingenting å skjule, og samarbeider med EU-kommisjonen og deres inspektører, sa Hjetland.

Grieg Seafood skrev i en børsmelding at de vil være åpen og imøtekommende overfor EUs konkurransemyndigheters etterforsker, og levere all nødvendig informasjon som kreves.

Scottish Sea Farms Ltd, hvor Salmar indirekte eier 50 prosent, har hatt EUs konkurransetilsyn på døren, bekreftet at de også hadde hatt besøk av konkurransemyndighetene.

Lerøy melder at de vil bistå granskingen på alle måter de kan.

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Konkurransetilsynet
 3. Fiskeri
 4. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette vet vi om lakserazziaen

 2. EU med razzia mot norske laksekjemper

 3. Lakseaksjene faller etter razzianyheter

 4. Annonsørinnhold

 5. Norske myndigheter kjente ikke til EU-razzia

 6. Betalt innhold

  Mistenker juks hos sjømatgiganter. EU gjennomførte inspeksjoner.