LØSNING I SISTE TIME: Hjellegjerde reddet av leverandør

Eier av skumgummifabrikk sikrer flertall for emisjonen som redder Hjellegjerde.

DAYTRADERE: Investorer som sitter i verdipapirer i korte perioder, fortsetter å herje med Hjellegjerde-aksjen. Her er administrerende direktør, Olav Inge Røyset.
Publisert:

Mangemillionær og industrieier Hans Preben Mehren sikret seg onsdag 1,7 millioner aksjer i Hjellegjerde, noe som tilsvarer 4,5 prosent av aksjene i selskapet.

Til E24 sier Mehren at han vil bruke aksjeposten til å stemme for kriseemisjonen som skal redde selskapet. Dermed ser det ut som møbelprodusenten får pengene den så sårt trenger.

Taper halvparten

Aksjekursen til Hjellegjerde har gjennom dagen svingt mellom 27 øre og 39 øre. Det betyr at investeringen til Mehren har kostet en drøy halv million. Halvparten av disse pengene vil han trolig tape når han selger aksjene videre til Interstil.

- Jeg taper penger på dette kjøpet, men jeg gjør det med åpne øyne, sier Mehren.

- Hvorfor gjør du dette?

- Det er veldig enkelt, og det er to grunner. For det første, så eier jeg en fabrikk som heter Sandella. Fabrikken er en stor leverandør til Hjellegjerde, og det er viktig for oss å bevare kundeforholdet. Alternativet til denne emisjonen er konkurs for Hjellegjerde.

- For det andre så har jeg tro på dette opplegget, og det er ekstremt viktig for Sykkylven at Hjellegjerde består, sier Mehren.

Hjertet i Sykkylven

Sandella produserer skumgummi og ligger i Sykkylven.

- Jeg har vært i Sykkylven i 50 år, og bedriften har vært der i 50 år. Selv om jeg bor i Oslo, så er det Sykkylven som ligger mitt hjerte nærmest, sier Mehren.

Han sier det er uaktuelt å spille noen aktiv rolle i Hjellegjerde utover å sikre flertall for emisjonen.

- Jeg kan ikke være involvert, og jeg skal ikke være involvert. Jeg er leverandør til møbelindustrien og jeg kan ikke blande meg inn i mine kunders økonomi eller eierforhold.

Redningsaksjon

Ifølge Mehren er det ikke første gang han er med på en redningsaksjon for en møbelbedrift.

- Jeg har jo vært i bransjen i 40 år så det har jo vært flere bedrifter som har trengt hjelp. Hjellegjerde har fått hjelp før. Det samme har Ekornes, og se på dem nå.

Han har sterk tror på fremtiden for det kriserammede selskapet.

- Hjellegjerde kommer til å bli en glimrende bedrift. Jeg har stor tro på dette opplegget. Hjellegjerde har i dag en bra ledelse, som jeg håper at fortsetter. Problemet til selskapet har vært at de har hatt feil eierskap. Nå får de forhåpentligvis et bedre

Kriseemisjon

Det er møbelgrossisten Interstil som har tilbudt seg å investere 20 millioner kroner i en emisjon der aksjene prises til 5 øre per stykk. I emisjonen vil det blir skrevet ut 400 millioner nye aksjer. Dermed vil dagens 38,4 millioner aksjer bli fullstendig marginalisert.

For at emisjonen skal gjennomføres må den ha støtte i minst to tredel av dagens aksjonærer. Dette viste seg i første omgang ikke mulig. På en ekstraordinær generalforsamling 26. juli ble forslaget om emisjon nedstemt. Tirsdag denne uken økte Interstil sitt bud til 15 øre for de eksiterende aksjene i selskapet, men sto fast på at emisjonen måtte gjennomføres til 5 øre per aksje.

Dette fikk dagens hovedaksjonærer i Hjellegjerde - God Driv, Norinvest og Brutel – til å akspetere budet, men de tre aksjonærene utgjorde kun 57 prosent av stemmene. Dermed manglet det fortsatt 10 prosent for å få det nødvendige flertallet for emisjonen. Tirsdag ettermiddag presset styret i Hjellegjerde på for å få flere aksjonærer til å akseptere budet. Ifølge styret var alternativet konkurs.

Men til tross for den indirekte trusselen om konkurs, klarte ikke styret å få inn støtte fra nok aksjonærer tirsdag. Onsdag endte også børsdagen uten noen melding om at nok stemmer var sikret.

Kjøpte og solgte

Men alt tyder på at emisjonsforslaget vil få nok stemmer. Mehren, som ønsker å sikre flertall, justerte nemlig sin aksjepost i løpet av dagen. Først kjøpte han 2 millioner aksjer før han senere solgte 300.000 aksjer.

- Er du blitt informert om av ledelsen i Hjellegjerde om hvor mange aksjer som trengtes for å sikre flertall for emisjonen?

- He-he. Det trenger jeg ikke svare på, sier Mehren til E24.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:

Her kan du lese mer om